2024. április 20., szombat

Terrortámadást hajtottak végre Kabulban

Támadást intéztek fegyveresek hétfőn Kabulban egy rendőrségi épületegyüttes és az iraki nagykövetség ellen - közölték afgán biztonsági tisztviselők.

Beszámolók szerint előbb egy merénylő robbantotta fel magát a diplomáciai képviselet bejáratánál, majd öt fegyveres behatolt a nagykövetség épületébe. Más források állítása szerint több robbanás is volt, és két fegyveres próbált meg benyomulni az épületbe.

A támadást követően a rendőrség elitalakulatának járművei és mentőautók száguldottak a helyszínre. Biztonsági források azt közölték, hogy a térség fegyverropogástól hangos.

Egyelőre nem világos, hogy mi volt a támadás célpontja. A rendőrség a helyszínen arról számolt be, hogy a fegyveresek a főváros üzleti negyedében található iraki nagykövetségen próbálnak megbújni. Az épületből füst gomolyog.

Az afgán belügyminisztérium megerősítette a robbanások tényét, de nem közölte a támadás célpontját. A kabuli kórház egy orvosa elmondta, hogy hozzájuk eddig egy sebesült érkezett.

A támadás egy héttel azt követően történt, hogy egy kormányzati dolgozók ellen elkövetett öngyilkos támadásban 35 ember halt meg Kabulban. A merénylet elkövetését akkor a tálib szélsőségesek vállalták.

Véget vetettek Kabulban az iraki nagykövetség elleni támadásnak

Az afgán biztonsági erők véget vetettek Kabulban az iraki nagykövetség elleni végrehajtott hétfői támadásnak: az épületbe bejutott mindhárom terroristát agyonlőtték - adta hírül az afgán belügyminisztérium.

A diplomáciai képviselet egyetlen alkalmazottjának sem esett baja, a nagykövettel együtt mindegyiküket biztonságos helyre menekítették. Az iraki külügyminisztérium közlése szerint Egyiptom kabuli nagykövetségére vitték őket.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A dzsihadista terrorszervezet négy harcosa vett részt a (helyi idő szerint) nem sokkal dél után kezdett akcióban. Egyikük felrobbantotta magát a követség kapujánál, három társa pedig behatolt az épületbe. A biztonsági erők négy órával később jelentették be, hogy végeztek mindegyik támadóval.

Az afgán belügyminisztérium nem fedte fel, hogy afgán részről vannak-e emberi veszteségek. Az Iszlám Állam (IÁ) szócsövének számító Aamák hírügynökség közlése szerint csak két harcosa vett részt a támadásban, és hét őrrel végeztek még a robbantás előtt. Az Aamák azonban igencsak megbízhatatlan, rendre eltúlozza az IÁ embereinek harci cselekményeinek mérlegét.