2024. április 24., szerda

Elektromos adatcsere a rendőrség és a bíróságok között

Gyorsabb és hatékonyabb bírósági eljárást és lelkiismeretesebb rendőri munkát várnak az újítástól

A rendőrség, a bíróság és az ügyészség közötti elektromos adatcseréről írt alá protokolláris megállapodást ma Nebojša Stefanović belügyminiszter és Nela Kuburović igazságügyi miniszter annak reményében, hogy az adott intézmények egy-egy szabálysértési vagy büntetőjogi ügyben gyorsabban és hatékonyabban tudnak adatokhoz jutni – áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

– Az adatok elektromos cseréje nemcsak a rendőrségnek, a bíróságoknak, az ügyészségnek a munkáját gyorsítja majd meg, hanem jelentős pénzügyi megtakarításra is szert teszünk, hiszen azokhoz az adatokhoz, amelyekre napokat, hónapokat kellett eddig várni, a jüvőben reális időn belül hozzá lehet férni – emelte ki Nela Kuburović.

Elmagyarázta, hogy az adatcserét eddig ezek az intézmények levélben intézték, ami sok esetben átlag 3–6 hónappal is meghosszabbította az eljárást, így az elektromos adatcserétől ő hatékonyabb és gyorsabb eljárást vár. Kiemelte, már azzal is felgyorsul az eljárás, hogy a bíróságok betekintést kapnak a tartózkodási helyekről szóló névjegyzékbe, hiszen sok visszaélés éppen abból származott, hogy a bíróság a címet nem tudta ellenőrizni.

A miniszter asszony arra számít, hogy ezek után gyakrabban kerítenek sort a tárgyalásokra, így a polgárok is gyorsabban megvalósíthatják jogaikat a bíróságon vagy a közjegyzőknél.

Nebojša Stefanović ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a két minisztérium így gyorsabban juthat információhoz a szabálysértésekről és bűncselekményekről, illetve arról is tájékozódhatnak, hogy az eljárások milyen fázisban vannak és milyen tempóban dolgoznak rajtuk.

– Visszajelzést szerezhetünk arról, hogy a rendőrség által benyújtott szabálysértési vagy bűnvádi feljelentéseknek mi lett az eredményük, mi lesz a sorsuk, milyen fázisban van az eljárás, mi lesz a feljelentett személyekkel, elítélték-e őket vagy sem, illetve töltik-e börtönbüntetésüket – mondta Stefanović, utalva arra, hogy az ilyen adatok nagyon fontos szerepet játszanak majd a rendőrségen belüli munka ellenőrzésekor is.