2024. április 25., csütörtök

Rengeteg pénz ömlik az európai részvényekbe

Az idén eddig már csaknem 30 milliárd dollárnyi vagyon áramlott európai részvényalapokba, ebből az elmúlt egy hét termése 3,3 milliárd – számol be a hírről a Financial Times.

Az EPFR friss adatai szerint a július 26-ával bezáruló héten 3,3 milliárd dollárnyi friss tőkét gyűjtöttek az európai részvényalapok, ezzel pedig az idén már összesen csaknem 30 milliárd dolláros plusznál járnak. A tőkebeáramlással párhuzamosan az euró dollárral szembeni árfolyama is erősödött, az idén eddig 11%-ot vert rá az amerikai devizára.
Az európai részvények népszerűségéhez képest az amerikai részvényalapok már hat hete tartó tőkekiáramlástól szenvednek. Csak múlt héten 600 millió dollárt vontak ki innen a befektetők, ezzel pedig már 20 milliárd dolláros tőkevesztésnél tartanak június közepe óta.
Az európai részvényalapokon belül a magyar részvényalapok is jól teljesítenek, az idén eddig, a BAMOSZ statisztikái szerint, több mint 30 milliárd forintnyi nettó értékesítésnél tartanak, ebből júniusban 6 milliárd forint folyt be.