2024. március 28., csütörtök

Magyarország lehet a kínai áruk elosztóközpontja?

Sokéves várakozást követően az elmúlt hónapokban három magyar cég főszervezésében elindult a kínai–magyar konténeres irányvonati forgalom. Eddig 40 vonat és 1400 konténer érkezett három útvonalon Magyarországra, a jövőben pedig van esély arra, hogy a Kínából az EU-ba áramló áruforgalom jelentős részét regionális logisztikai központként Magyarország ossza szét a kelet-európai térségbe – véli a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

Az elmúlt hónapokban elindult a Kínából vasúton érkező konténerek magyarországi átrakása és továbbítása az európai piacok felé. A vonatok három útvonalon – Fehéroroszország/Lengyelország, Ukrajna, Pireusz – heti rendszerességgel érkeznek Magyarországra.
Az Európai Unió piacán belül és kívül az elmúlt két-három évben történt változások hatására az MLSZKSZ lát esélyt arra, hogy a Kínából az EU-ba áramló áruforgalom egy része Magyarországon keresztül érkezzen a térségbe.
A folyamat már korábban is szóba került a Budapest–Belgrád vasútfejlesztés kapcsán, akkor magát a fejlesztés szükségességét is az áruforgalom esetleges növekedésével indokolták.