2024. április 18., csütörtök

Jók az ország pénzügyi eredményei, de meddig?

Tavaly jók voltak az ország pénzügyi eredményei. A fiskális helyzet rendeződésének második évében azonban erőteljesen csökkent a költségvetési hiány – szögezte le Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnök. Hozzáfűzte, hogy a költségvetési hiány csökkentését kedvezően értékelték, és ennek eredményeként a közadósság is csökkenni kezdett.

Módosítják a költségvetési rendszerről szóló törvényt: előírják, hogy a közadósságnak a bruttó nemzeti termék (GDP) 50 százaléka alatt kell maradnia. A most érvényes előírás értelmében a közadósság a GDP 45 százaléka lehet.

– Tárgyaltunk erről a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével, és szeptemberre vagy októberre remélhetőleg elkészül a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítási javaslata – közölte Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke a parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának tegnapi ülésén. A tanács véleménye szerint a közadósságnak 45 százalék felett, de 50 százalék alatt kell lennie – tekintettel az állam restitúciós költségeire.

Petrović megjegyezte: rendezetlen még a közvállalati reformok területe. A legégetőbb a Szerbiai Villanygazdaság ügye, de sürgős lenne a többi, veszteséget termelő közvállalat, például a bori bányamedence, a Belgrád Mezőgazdasági Kombinát vagy a Galenika reformja is. A Pénzügyi Tanács elemzése szerint fennáll annak veszélye, hogy ezeknek a veszteségeit a költségvetésből kell fedezni, aminek viszont kedvezőtlen következményei lennének.

A Fiskális Tanács elnöke a közszféra észszerűsítésének kérdéskörére is kitért. Szavai szerint a foglalkoztatottak számát illetően célt értek, de további létszámcsökkentésre lesz szükség, és döntő fontosságú az egészségügyi, az oktatási és az államigazgatási reform, e téren ugyanis még nem történt jelentősebb előrelépés.