2024. április 23., kedd

Döntött a politikum?

Nedimović: A külföldiek mégis vehetnek termőföldet, de legfeljebb két hektárt

Szerbiai szántóföldeket olyan külföldiek vásárolhatnak, akiknek itt van a lakhelyük. Fejenként mindössze két hektárt vehetnek, ahhoz pedig, hogy élhessenek ezzel a jogukkal, az állam rigorózus ellenőrző mechanizmusainak is alá kell magukat vetniük – összegezte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a földtörvény munkaváltozatának megoldásait. Az Európai Unióval kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodásból eredő kötelezettségként a törvényt szeptember 1-jéig el kell fogadnia a köztársasági parlamentnek. Újságírói érdeklődésre a tárcavezető megerősítette, hogy 2027-ig nem is adnak el külföldieknek földet. Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti érdek szigorú feltételeket diktál.

– Az eredetileg tervezett 7 év helyett 10 évi kötelező szerbiai tartózkodási helyet írunk elő a törvényben. Ez alatt az idő alatt a potenciális vásárlók különleges ellenőrzés alatt lesznek, hogy megbizonyosodjunk: nem csak „átutazóban” vannak itt. Megfelelő mezőgazdasági felszereléssel is rendelkezniük kell, és feltétel, hogy be legyenek jegyezve az aktív földműves gazdaságok regiszterébe – magyarázta Nedimović.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a jogi személyekkel, illetve a külföldi cégekkel, az agrártárca vezetője azt válaszolta: az Alkotmány kimondja, hogy külföldi vállalatok, amelyek nálunk nincsenek nyilvántartásban, nem vásárolhatnak itt földet. A Blic újságírójának arra a megjegyzésére pedig, hogy egyesek szerint a törvényre már nincs is szükség, hiszen sok parcella máris külföldi kézben van, a miniszter hárítással reagált:

– Az ellenzék soraiból egyesek 2002-től a privatizációs törvény alapján lehetővé tették mezőgazdasági földterületek vásárlását is… Most mi kaparjuk ki a tűzből a gesztenyét, igyekszünk megvédeni az egyik legfontosabb természeti kincsünket, a termőföldet.

Miután a német Tönnies sertésfarmok és vágóhidak építése végett bérbe vette az első néhány ezer hektárt Szerbiában, Nedimović miniszternek azt a kérdést is feltették, kiadtak-e állami földeket a hazai oligarcháknak is. A válasz: „nem kaptak, és nem is fognak kapni, mert a házi feladatot illetően eltévesztették a témát. A földet magáért a földért akarták, mi pedig nem engedünk át földet olyasmiért, aminek nincs feldolgozó jellege”. S hogy kik is akartak itt parcellákat bérelni az újgazdagok közül? A miniszter szerint „mindenki, aki az oligarchák közé tartozik, beleértve Miroslav Miškovićot, Matijevićet és más ismert arcokat”.