2024. március 28., csütörtök

Művészettel a műemlékek védelméért

Kiállításmegnyitóval és művészeti akcióval ért végett a zentai műemlékvédelmi művésztelep

Pénteken este az egykori Borovo/Borelli cipőboltban és a jelenleg sportegyesületként működő kis zsinagógában megrendezett kiállításmegnyitóval zárult a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának műemlékvédő művésztelepe.

Az egyik helyszínről a másikra átsétálva a művésztelep résztvevői a kiállítás közönségével együtt a zentaiak körében népszerű Méhecske cukrászdához vonultak, és itt egyfajta művészeti akcióként egy, a táborban részt vett a művészeti kar hallgatói által elkészített figyelemfelkeltő tábla elhelyezésével jelképesen műemlékké nyilvánították az egykor az Endrei leánynevelő intézetnek, egy időben pedig imaháznak otthont adó épületet.

A Művésztelep kiállításának a megnyitója (Horváth Zsolt felvétele)

A Művésztelep kiállításának a megnyitója (Horváth Zsolt felvétele)

Dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész a jelenlévőknek elmondta, hogy a korábban megrendezett akcióik során arra törekedtek, hogy olyan épületek kapjanak műemléktáblát, amelyek megőrizték eredeti homlokzatukat.

A historizáló, ezen belül is a rokokó stílusait magán hordozó díszítéssel ellátott épület azonban nem tartozik ezek közé. A fémkapu nem az eredeti kapu, s a cukrászdaportál sem tartozik az eredeti építészeti kialakításhoz, ahogyan a műanyag nyílászárók sem. Az eredeti homlokzathoz csupán a középső három ablak tartozik, az architektonikus díszek is azok, ezenkívül a tömeg-, illetve a tetőkialakítás is eredetinek mondható.

 A péntek esti művészeti akciójukkal a művészi kolónia résztvevői ezúttal azokra az épületekre szándékozzák felhívni a figyelmet, amelyek a későbbi tulajdonosok hozzá nem értő beavatkozása miatt szenvednek. Raffay elmondta azt is, hogy a művésztelep résztvevői, a műértő közönségükkel együtt, művészeti akcióikkal hét éve igyekeznek felhívni a közösség figyelmét, az illetékes szervek viszont néhány hónapja eszméltek rá arra, hogy valami történik. A hivatalos szervek (a zentai önkormányzat) ugyanis elhitték, hogy az arra érdemes épületekre kihelyezett táblák hivatalosak

– A látszat néha csal, de a művészet olykor ilyen illúziókeltésre is képes – jegyezte meg a művésztelep vezetője, és egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy a művészet egyben némi védelmet is nyújt ezen épületek számára.

A művészeti kar hallgatói a közönséggel együtt ezután az egykori kis zsinagógába (Partizán Sportklub) vonultak, ahol dr. Timár Katalin művészettörténész megnyitotta a kiállítás második részét.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében megvalósult művésztelepet a jövő nyáron is megrendezik, s dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész napilapunknak nyilatkozva annak a lehetőségét is felvetette, hogy a jövőben más vajdasági településekre is ellátogatnak.

A művésztelep kiállítását augusztus 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők, hétköznapokon 8 és 14 óra között.