2024. április 20., szombat

Az elcsendesedés birodalma

Húszéves a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház

Mintegy húsz pap, szerzetes és több mint kétszáz hívő vett részt a Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház porcelánjubileumán. A húszéves jubileumot hálaadó, kétnyelvű, koncelebrált szentmisével ünnepelték meg, msgr. Pénzes János szabadkai megyés püspök vezetésével.

A XXI. század embere elfelejtette a csöndet, ez pedig gátolja abban, hogy a dolgok mélyére nézzen – emelte ki többek között msgr. Kondé Lajos pasztorális püspöki helynök, a Szegedi Dóm székesegyházi plébánosa, aki magyar nyelven tartott szentbeszédet. Saját tapasztalataira hivatkozta elmondta még, hogy a Domus Pacisból más emberként megy haza, aki néhány napot tölt itt lelki gyakorlaton. Mert ugyan nem szentpáli megtérésben lesz része, de itt megtapasztalhatja a halk, de szívet és lelket melengető isteni üzenetek egész sorát, amelyek kihatnak további életére.

Több mint kétszáz hívő vett részt a lelkigyakorlatos ház jubileumán

Több mint kétszáz hívő vett részt a lelkigyakorlatos ház jubileumán

A horvát nyelven prédikáló Fra Ilija Vrdoljak, a horvát ferences rendtartomány tartományfőnöke, többek között elmondta, hogy a Domus a béke háza, amely mindig is a békét fogja hirdetni. Emlékeztetett arra, hogy Assisiben, a Porciunkula-kápolnában, amely szent Ferenc legkedvesebb helye volt, már 800 esztendeje ünnepelnek a ferencesek, és ehhez hasonló az a kis kör alakú kápolna, amely a Domus Pacis udvarán áll.

Msgr. Pénzes János szabadkai megyés püspök arról szólt, hogy amikor 16 évig Horgoson volt plébános, a mai Domus Pacis csak tanya volt, ahova ő házat szentelni járt ki. Azóta azonban a fiatalok és az idősebbek lelkigyakorlatos központja lett, ahova szívesen járnak el hosszabb-rövidebb időre. Mert itt van az imádság helye – jegyezte meg –, amit soha sem szabad abbahagyni, mert akkor megszakad a kapcsolat Istennel.

Dr. Harmath Károly OFM, a Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogyan álmodta meg két évtizeddel ezelőtt ezt, illetve egy ilyen lelkigyakorlatos központot. Ide azok vonulhatnak vissza – emelte ki a ferences szerzetes –, akik a szellemre, a lélekre is gondolnak.

A központ fizikai rendezése, építése két évtizedig tartott, de az igazgató elmondása szerint nem ez volt a legfontosabb, hanem, hogy tartalmat is kapjon a lelkigyakorlatos ház. A két évtized alatt folyamatosan otthont adott a fiatalok és idősebbek lelki gyakorlatainak, valamint más felekezet képviselőinek is. Gyakran tartanak itt rendezvényeket, összejöveteleket civil szervezetek, különféle vallási csoportok, egyesületek. Otthonra leltek itt a művészek is, akik egy-egy alkotótábor idejére veszik birtokba a párját ritkító természeti szépségekben is gazdag helyszínt, de már rendeztek itt lakodalmat is. Mint a központ igazgatója elmondta, a ház hivatása, hogy lelki nyugalmat és tartást is adjon az embereknek, a magyarságnak. Húsz év távlatából pedig elmondható: a Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház megvalósítja mindazt, amiért annak idején létrehozták.

 A „Hatalmas dolgot művelt az Úr vélünk, azért szívből ujjongunk.” (125. zsoltárból) mottóval megszervezett ünnepség az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus hangversenyével zárult.