2024. április 19., péntek

Két évtized után nem lesz Inocoop

Nagybecskereken húsz évvel ezelőtt tartották meg először az Inocoop innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítást. A rendezvény nagy népszerűségre tett szert a régióban, és csak a háborús évek végén és az ország bombázása idején szüneteltették.

A tavalyi (utolsó) Inocoop megnyitója (Fotó: Kecskés István)

A tavalyi (utolsó) Inocoop megnyitója (Fotó: Kecskés István)

Ezért nem kis meglepetést keltett a szervezőbizottság bejelentése, hogy az idén nem szervezik meg a rendezvényt. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy a hagyományos Sörnapok kísérőrendezvényének a megtartását a jövőben sem tervezik. Az önkormányzatból azt ígérik, hogy még az idén egy hasonló kiállítás megszervezésére kerül majd sor Nagybecskereken.
A bejelentés kellemetlen meglepetést okozott a vállalkozók körében. Ugyanis az elmúlt 17 rendezvényen csaknem négyezer kiállító és mintegy harmincezer látogató volt. A rendezvény összegyűjtötte a szomszédos országok, elsősorban Magyarország és Románia határ menti vállalkozóit. Éppen ennek köszönhetően sikerült egy határon átnyúló mintegy félmillió eurós pályázati támogatásból felújítani a nagybecskereki Medison sportcsarnokot, amely a kezdetektől fogva otthont adott a rendezvénynek.
Az önkormányzatban azzal indokolják a döntést, hogy az utóbbi években azt tapasztalták, hogy az augusztus végi Sörnapok eseményforgatagában egyre kisebb érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt. Ezért inkább más időpontban – szeptember végén vagy október elején – egy kicsit más koncepcióval szerveznek kiállítást. A vállalkozók mellett a rendezvényen nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a fiatalok jelenlétére is.
A dolog hátterében az áll, hogy a kamararendszerre vonatkozó törvényszabályok megváltoztatása után a körzeti gazdasági kamaráknak már nem volt saját számlájuk, a rendezvény eddigi szervezője pedig a Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara volt. Ezentúl minden a Szerbiai Gazdasági Kamara számlájára irányul. Belgrádból a rendezvényre egymillió dináros támogatást ígértek, a helyi önkormányzatban pedig a szervezőknek olyan ajánlatot tettek, hogy pályázzanak a céleszközökre. A tartománytól sem számíthattak százezer dinárnál nagyobb támogatásra. Ilyen anyagi háttérrel pedig a szervezők lemondták, illetve elhalasztották a rendezvényt.