2024. április 23., kedd
ADA KÖZSÉG

Miért akadozik a közvilágítás?

Az elmúlt évben köz- és magántőke összevonásával felújították a közvilágítást Ada községben, ahol energiatakarékos LED-lámpákra cserélték le a régi utcai világítást, miután az önkormányzat és egy újvidéki cég megállapodott a rendszer megújításáról, valamint tizenkét éven át tartó üzemeltetéséről és karbantartásáról. A megújult közvilágítás jól és energiatakarékosan működik, de előfordul, hogy nem világítanak a LED-lámpák. Dušan Civrić, az adai önkormányzat nagyberuházási és gazdaságfejlesztési osztályának vezetője elmondta, hogy ennek két oka lehet. Az egyik hiba, hogy a lámpák nem kapnak villanyáramot a trafóállomásról. Ilyenkor több világítótest alszik ki, akár egy-egy utcaszakaszon vagy több utcában is. A másik hiba oka a föld alatti kábel vagy a lámpatest meghibásodása. Ilyenkor csupán néhány lámpa nem működik. Amennyiben egy-két világítótest nem működik, akkor azt az illetékes helyi közösségnek kell bejelenteni. A bejelentéskor pontosan fel kell tüntetni az utcát és házszámot, amely előtt nem világít a lámpa. Amennyiben egyes utcaszakaszokon vagy több utcában nem világítanak a lámpák, azt a zentai áramelosztó diszpécserszolgálatánál kell jelenteni a 024/812-000-s telefonszámon.

– A lámpák a trafóállomásról kapják az áramot egy vezérlőrendszeren keresztül, amely korábban fényérzékelős volt, de ezeket GPS-es vezérlőre cseréltük, amelyek előre programozottak, és ezzel is csökkentjük a fogyasztást. Ha több lámpa nem világít, akkor a trafókivezetésnél van gond. A lakosoknak ilyenkor célszerű inkább az áramszolgáltató diszpécserszolgálatát felhívni, mert ők az elmondottakból pontosabban be tudják határolni, hogy melyik trafónál jelentkezett a meghibásodás. Ha egy-két lámpa nem ég, akkor az valószínűleg a lámpatest vagy a föld alatti kábel hibája, ami a helyszínen derül ki. Ebben az esetben az adott helyi közösségbe vagy az önkormányzatba érdemes betelefonálni. A lámpatestekre 12 éves gyári garancia van, illetve biztosítva vannak, vagyis ez alatt az időszak alatt a partnercég lecseréli a lámpákat, akármi is történik velük – közölte az osztályvezető. Emellett a lakosoknak vihar és más rendkívüli helyzet után tudomásul kell venniük, hogy az áramszolgáltatónál vannak prioritások, és csak utoljára következik a közvilágítás rendbetétele.

Dušan Civrić elmondta, hogy az év első felében a közvilágítás meghibásodása több mint 90 százalékban a trafóállomás kivezetésénél jelentkezett. A második leggyakoribb meghibásodás a föld alatti kábelekben keletkezett. Az önkormányzat a helyi közösségekkel közösen több utcában is cserélt kábelt, ennek a lehetősége a közeljövőben is fennáll, mivel a kábelek legalább 40 évesek, tehát elöregedtek. A legkevesebb meghibásodás a LED-lámpáknál lépett föl, és ezek oka villámlás vagy gyári hiba volt, amit a partnercég azonnal elhárított.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a lámpatesteket lecserélték, de a hálózat maradt a régi. Ezért ha a lámpák nem kapnak áramot a trafóból, akkor nincs közvilágítás. Erre lenne egy nagyon drága megoldás, ha a műszereket tartalmazó szekrényeket kihelyeznék a trafón kívülre, hogy hozzáférjenek a partnercég munkatársai is. Ez 4-5 helyen már megtörtént a községben, ahol az áramszolgáltató lecserélte a régi trafóállomásokat. Viszont ennek a költsége darabonként 1500–2000 euró. Adán pedig legalább 75 egység van, ami óriási összeg. Dušan Civrić kiemelte, hogy a LED-lámpák jelentős megtakarítást hoznak, s a megtakarított pénzből újabb lámpatesteket szerelnek föl, mivel egyes helyeken hiányoznak.