2024. április 20., szombat
VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Pazar rendezés, ragyogó szereplés

Budapesten véget ért a 2017. évi vizes világbajnokság, amelyet joggal nevezhetünk minden idők legjobb ilyen rendezvényének, hiszen a szervezők rendkívüli érzékkel választották meg a sportágak helyszíneit, a megépült létesítmények a maguk nemében páratlanok a világon, semmilyen hibát nem észleltünk a lebonyolításban, telt házas közönség szurkolt mindenhol, s a versenyzők – köztük a magyarok is – remek eredményekkel, teljesítménnyel hálálták meg a biztatást.

A hétvégét úgy vártuk, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott arannyal zárja majd a nagyszerű menetelését, de sajnos a horvátok túl erősnek bizonyultak a számukra (is), így Magyarország ezüstérmes lett, a címvédő Szerbia pedig a bronzot vehette át.

Hiányérzetünk azért nem lehet, mert a magyar himnusz dallamát vasárnap mégis intonálták a Duna Arénában, méghozzá Hosszú Katinka révén, aki a 400 méteres vegyes úszásban régen látott fölénnyel csapott be elsőként, megkoronázva ezzel a saját és a magyar csapat fantasztikus szereplését. Katinka ezen elsősége már a negyedik világbajnoki aranya ebben a számban, s lassan kimondhatjuk, ha Darnyi Tamás a férfi vegyes királya volt, akkor Katinka a női vegyes királynője, s e két számban jelenleg nincs méltó ellenfele. Csak ráadásul mondjuk el, hogy Hosszú szombaton egy hajszállal maradt le a 200 métere hát aranyáról, hogy Milák Kristóf 100 m pillangóban harmadik ifjúsági világcsúcsával ezüstérmet nyert a felnőttek között, és hogy Verrasztó Dávid a riói betli után ismét felállt, s ezüstöt nyert a 400 méteres vegyesben.