2024. április 25., csütörtök

Értéket próbálnak menteni

Immár hatodik alkalommal rendezték meg Zentán a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelepet

A tábor résztvevői – dr. habil. Raffay Endre zentai születésű művészettörténész vezetésével – ez évben is Zenta épített örökségével és jelenlegi építészeti arculatával ismerkedhettek meg. A művésztelep keretében 13, a Pécsi Egyetemről, az újvidéki Művészeti Akadémiáról, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemről, az egri Esterházy Károly Egyetemről, valamint a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karáról érkezett művészhallgató szorgoskodott az egykori Eugen Szálló épületében lévő, volt Borelli/ Borovo cipőboltban, illetve a helyiek által Partizan Sportklubként ismert, egykori kis-zsinagóga épületében dolgozott. Munkájuk eredményét pedig ugyanezeken a helyeken egy péntek este megnyílt kiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

Raffay Endre, a tábor megálmodója és művészeti vezetője elmondta, mivel a Művelődési Ház kiállítótermét színházi teremmé építik át, ők továbbra is arra törekedtek, hogy a város központjában szervezzék meg táborukat, mert korábban is egyfajta nyitott műteremként üzemelt a művésztelep, ahova a zentaiak a város központjában sétálva bármikor betérhettek és szemügyre vehették a fiatalok szorgoskodását, s zentai város műemlékeiről, az itt készülő alkotásokról elbeszélgethettek az egyetemi hallgatókkal és a vezető mesterekkel is. Lényegében ezért is döntöttek az egykori cipőbolt, illetve a kis zsinagóga mellett, s ezeken a helyszíneken tartották meg a pénteki kiállításmegnyitót is, azzal, hogy a két megnyitó között egy „műemlékavatót” is beiktattak a tábor résztvevői.

A művésztelep keretében egyébként az előző években is voltak ilyen művészeti akcióik, amelyek során az érdemesnek ítélt házakat jelképes alapon műemlékké nyilvánították.

– Egy dolog ez a művészeti akció, s persze más dolog a műemlékvédelem, amelynek eredménye a kérdéses épületek helyreállítása lenne – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy művésztelepként nem tudják vállalni az utóbbihoz szükséges tudományos kutatást és az épületek helyreállítását, viszont amióta visszajárnak Zentára, minden olyan alkalmat megragadnak, hogy az önkormányzat figyelmét felhívják az arra érdemes épületek védelmének fontosságára.

– Persze ezt sohasem szívlelték meg – jegyezte meg Endre, aki egyben kiemelte, hogy ahogyan a városi költségvetésből évente bizonyos összeget elkülönítenek az úttestek, járdák és közterek fenntartására, ugyanúgy a város központjában lévő épületek homlokzatának rendbetételére is hasonló figyelmet kellene fordítani.

Ezek az épületek ugyanis igazán szem előtt vannak, s nemcsak jelenlegi állapotukban utalhatnak a város egykori jelentőségére, hanem igazából felújított állapotukban tudnák ezt visszatükrözni. A művészettörténész szerint valamilyen formában támogatásban kellene részesíteni azokat a magántulajdonosokat, akik anyagilag képtelenek lennének vállalni a felújítási munkálatokat.

– Ezek a homlokzat-felújítások adhatnának egy, tulajdonképpen kikozmetikázott, de vállalható városképet, amely hozzájárulhat e műemlékek felfedezéséhez – hangsúlyozta, s hozzáfűzte azt is, hogy korántsem elegendő az, hogy mindegyik műemléken elhelyeznek egy ezt feltüntető táblát, hanem ezek felújításával könnyebben felfedezhetővé teszik ezeknek a szépségeit.

A művésztelep vezető mesterei dr. Timár Katalin, Arany Oroszlán és Németh Lajos-díjas művészettörténész, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, a PTE MK adjunktusa, valamint Sinkovics Ede, Bárány András-, Bíró Miklós-, Grúber Béla-, Barcsay-díjas, Hollósy Simon-ösztöndíjas festőművész voltak, a művésztelepet pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte. A művészhallgatók a műtermi munka mellett előadást hallhattak a Bánát területén található kastélyokról, illetve Petrov Fjodor, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet jogásza segítségével betekintést nyerhettek a műemlékvédelem jogi szabályozásába. Ezenkívül az egyik nap kerékpárral ellátogattak a csókai Marczibányi–Léderer-kastélyhoz is, az egyik délután pedig részt vehettek a Forum Kiadó irodalmi estjén is. Természetesen az idén sem maradtak el a műemlékavatások sem, amelyeket az idén rendhagyó formában tartottak meg.

A VI. Művészet és műemlékvédelem művésztelep résztvevői: Deák Anita (Zenta), Mészáros Júlia, Orcsik Jessica (Ada), Csatlós Kitti Asztrid (Szeged), Gregóczki Réka (Pécs), Móricz Ildikó (Topolya), Bordás Márton (Sárospatak), Kincses Endre, (Zenta), Tompa János Csaba (Budapest), Mezei Gréta (Mezőberény), Nagy László (Pécs), Újházi Adrienn (Újvidék), Masić Izabella (Apatin) voltak. A művésztelepről és a kiállításról bővebben napilapunk Üveggolyó mellékletében számolunk be.