2024. március 29., péntek

„Hallottátok-e hírét…”

Szemelvények a vajdasági magyar kultúrából – Belgrádi Néprajzi Múzeum (augusztus 2. – augusztus 20.)

Hallottátok-e hírét…címmel szerdán rendezvénysorozat kezdődik Belgrádban, a Néprajzi Múzeumban, amely során a vajdasági magyar kultúrába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Augusztus 2., 18 óra

Megnyitó. Köszöntőt mond dr. Mirjana Menković, a belgrádi Néprajzi Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A kiállításnak a Vajdasági magyar értéktárból válogatott anyagáról dr. Silling Léda néprajzkutató, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója szól. A vajdasági magyar képzőművészetet felvillantó tárlatot Kucor Tamara művészettörténet szakos hallgató ismerteti. Autentikus magyar népzenét ad elő Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza.

Augusztus 5., szombat, 18 óra

Bemutatkozik Bácsfeketehegy és Kishegyes (Közép-Bácska), fellép Török Noémi népdalénekes, a Feketics Művelődési Egyesület tamburazenekara. Asztalon a bácsfeketehegyi meggypálinka és más közép-bácskai finomságok.

Augusztus 8., kedd, 18 óra

Nyugat-Bácska, mint kulturális régió. Dr. Silling István néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár előadása szerb nyelven. A viseletbemutató mellett ízelítő a kupuszini népdalokból, kóstoló a mákos rétesből, a nemesmiliticsi kulenból, az eperpálinkából és további meglepetések.

Augusztus 10., csütörtök, 18 óra

Pódiumbeszélgetés a Pannon RTV filmjeiről, riportjairól. Műsorvezető: Vadlövő Gabriella. A beszélgetés résztvevői: Bodzsoni István igazgató, Kozma Zoltán programigazgató, Husnyák Andrea szerkesztő.

Augusztus 12., szombat, 18 óra

Mezei Erzsébet képzőművész előadása az Al-dunai székelységről, hagyományaikról és kultúrájukról fotókkal, alkotásokkal, mesével.

Augusztus 14., hétfő, 18 óra

A vajdasági magyar írók szerbre fordított alkotásainak rövid áttekintése. Dr. Marko Čudić, a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Kar Hungarológia Tanszéke vezetőjének előadása.

Augusztus 17., csütörtök, 16 óra

Családi program. Kézműves foglalkozások – nemezelés, gyöngyfűzés és tánctanítás. A Juhász zenekar koncertje. Bemutatót tartanak a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület néptánccsoportjának tagjai. Kirakodóvásár és kóstolók

A kiállítás tartama alatt megtekinthetőek a Forum Könyvkiadó kétnyelvű képzőművészeti kiadványai.

A rendezvénysorozat szervezője a belgrádi Néprajzi Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Együttműködő partner a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet. A program koncepciója: Lovas Ildikó. A néprajzi tárlat szerzője dr. Silling Léda, a Vajdasági Magyar Képtár (1830–1930) tárlatának kurátora dr. Ninkov K. Olga, a Híd-Art tárlat szelektorai Brenner János és Dancsó Andrea, a képzőművészeti tárlatok rendezője Újházi Adrienn.