2024. április 24., szerda

Orbán már most kinevethetné az MSZP-t

Az ellenzéki szocialistáknál komoly belháború kezd kibontakozni

Keményen egymásnak feszültek az MSZP-ben, miután Botka László miniszterelnök-jelölt árulónak nevezte Molnár Zsoltot, az ellenzéki párt legerősebb, informális hatalommal bíró emberét. A szocialisták egyik része azt mondja, leszámolnak a „belső fideszesekkel”, a másik azonban nem is érti, hogy fordulhat elő nyilvános harc a választás előtt 8-10 hónappal. Botka a belső ellenség megnevezésére készül.

Botka László, az MSZP kormányfőjelöltje harcban áll saját pártjának egy meghatározó részével. Amióta elvállalta a miniszterelnök-jelölti szerepet, másokkal is vitába keveredett. Például a Gyurcsány Ferenc exkormányfő vezette ellenzéki DK-val. Botka nem akarja Gyurcsányt a vágyott közös ellenzéki listán látni, vele viszont a kis pártok nem akarnak összefogni.

Tőle ugyanakkor a pártjában azt várják, hogy őszig javítson az MSZP népszerűségén. Ha nem sikerül, állítólag repül.

Botka közben igyekszik megerősíteni pozícióját házon belül. Szegeden nemrég MSZP-vezetőkkel tanácskozott, s állítólag azt mondta nekik: aki információkat szivárogtat ki vagy vele szembe megy, rossz hírét kelti, „annak a nevét beolvassa a kamerába”.

Nem sokkal ezután Molnár Zsolt MSZP-politikus azt javasolta, hogy Gyurcsánnyal mégis együtt kellene működni. Botka ezt árulásnak minősítette, megjegyezve, hogy az ilyesmi és a kollaboráció ellen tűzzel-vassal fog harcolni. Kijelentette: a Fidesznek vannak jól fizetett emberei és haszonélvezői az ellenzék soraiban, de akadnak olyan jó szándékú balekok is, akik nem veszik észre, hogy amit tesznek, az a kormánypárt hatalomban tartását segíti.

Bár Molnár visszautasította Botka vádjait, az MSZP-n belüli Fidesz-kollaboránsokról nem most beszélnek először. Az viszont új, hogy ennyire nyíltan gyanúsítanak meg valakit.

Az ellenségként megnevezett Molnár körül 2014-ben már felforrtak az indulatok. A politikus akkoriban az MSZP budapesti pártszervezetének a vezetője volt. Vele szemben előkerült az is, hogy 2002-ben ügyvédként még a Fidesznek és az MDF-nek dolgozott.

Később belépett az MSZP-be, s karrierje felívelt. A párton belüli pozíciói szilárdak. A harmadik legerősebb emberként is jellemezték már, vagyis Botka és Molnár Gyula pártelnök után következik a rangsorban.

Molnár Zsolt a hét végén komolytalannak nevezte azt a feltételezést, hogy őt a Fidesz a markában tartja. Kijelentette: nincs semmilyen ügye, amivel a kormánypárt meg tudná fenyegetni, tiszta a lelkiismerete.

Molnár ugyanakkor megerősítette: Botkához köthető személyek megfenyegették, hogy „ha nem fogja be a száját, könnyen baja eshet, le lesz ügynöközve, és ki lesz zárva az MSZP-ből”. Azt üzente, hogy ilyesmivel őt nem lehet megfélemlíteni.

Mindeközben Ujhelyi István arról beszélt, hogy az MSZP több politikusa is felsorakozott a párt miniszterelnök-jelöltje mögé, de maradtak a háttérben olyanok, akik a Botka-féle stratégia és választási esélyek elrontásán dolgoznak. Az MSZP-alelnök elmondta: néhány párttársa az elmúlt két hónapban névtelenül nyilatkozva igyekezett gyengíteni a szocialisták választási esélyeit, ezért Botka a közeljövőben nyilvánosan megnevezi őket.

A fő kérdés egyelőre az, hogy Molnár áruló vagy sem. Ezt állítólag senki nem tudja. Azt pedig, hogy a Botka–Molnár-párharcból ki kerül ki győztesen, szintén nehéz megjósolni.

Az MSZP-ben többen úgy vélik: választási időszakban nem lehet a belső vitákat nyilvánosan vívni. Botka pedig jó, ha figyelembe veszi, hogy akár el is távolíthatják az MSZP-lista éléről. Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy ebben az esetben jobb el se indulni a 2018-as választáson, mert a párt öt százalékot sem ér el.