2024. március 28., csütörtök

Minden diák ajándékot kapott

Csőke Lajos nemzetközi hírnevű mérnök megajándékozott minden szilágyi végzőst

Csőke Lajos gépészmérnök még fiatalon kivándorolt külföldre. Először Kanadába, majd dolgozott Algériában és Ausztráliában. Élt Szingapúrban, Dzsakartában, most pedig néhány éve már Katarban van ideiglenes otthona. A világ nagy cégei licitáltak rá, hogy kinek sikerül megszerezni a nagy tudású és nemzetközi hírű szakembert, aki a cseppfolyós gázüzemek terén a szakma élvonalához tartozik.

Csőke Lajos

Csőke Lajos

Don Csőke – külföldön, csak így nevezik a szilágyi származású mérnököt –, 33 évesen kezdte világkarrierjét. Igazán sohasem szakadt el szülőfalujától. Családja ugyan Zágrábban él, de minden alkalommal, amikor haza látogat, ha csak kis időre is, de elmegy szülőfalujába.

Idén is többször megfordult itt, s amikor hírét vette, hogy a felső tagozatosok közül kiballagott az utolsó magyar osztály a helybeli Kiss Ferenc Általános Iskolából, és hogy nem lesz a következő években felső tagozat a magyar gyermekek számára, akkor úgy döntött, megajándékozza a ballagókat is, meg az osztályfőnöküket is. S ha már a magyar gyerekek kapnak ajándékot, a szerb tannyelvű tagozatosokat sem hagyta ki.

Csőke Lajos az utóbbi években a NESU-kártyákat forgalmazza. A négyféle fémből készült lapocska megvédi a használóját a mobilsugárzástól. A találmány egy német és egy horvát egyetemi tanár közös munkája, s a világ több neves intézetében kivizsgálták, továbbá a nemzetközi innovációs kiállításokon díjazták.

     – Az egészség a legfontosabb. Úgy gondoltam, ha megtehetem, akkor ajándékozok ezeknek a gyerekeknek egy-egy ilyen kártyát, hogy védjem őket. Ma már mindenki használ mobiltelefont. De nemcsak a telefonokból áramlik a káros sugárzás, hanem a minket körülvevő műszaki eszközökből is. Becslések alapján napi szinten ma százmilliószor nagyobb elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve, mint 50 évvel ezelőtt. Csak persze most még nem figyelünk oda erre. Pedig érdemes lenne védekezni! Gondoljunk csak arra, hogy 20 évvel ezelőtt mit láttunk a televízióban: megy a jóképű cowboy, dobja a lasszót és hangzik a felhívás: szívjon Marlborót, aztán láttuk a tevéket, piramisokat, ezzel meg a Camelt népszerűsítették. De Chesterfield-hirdetéssel meg más cigarettareklámmal is tele volt a média. Ma eljutottunk addig, hogy már nem is szabad ezeket a terméket reklámozni, sőt a dobozaikon halállal fenyegetnek, visszataszító képekkel, feliratokkal igyekeznek az embereket eltántorítani a dohányzástól. Az elektromágneses szennyezettség is ugyanolyan veszélyes, minta dohány. Szerintem nem kellene várni 20 évet, hogy rájöjjünk, igen, védekezni kellene. Most kell ezt megtenni. Ezért döntöttem úgy, hogy a birtokomban lévő NESU-kártyát ajándékozom a gyerekeknek. Mi még vándorbotot kaptunk, amikor elballagtunk, ők NESU-kártyát – mondta.

A szilágyi nyolcadikosok mindegyike egy, a mágneses sugárzásoktól védő kártyát kapott ajándékba

A szilágyi nyolcadikosok mindegyike egy, a mágneses sugárzásoktól védő kártyát kapott ajándékba

A szilágyi Kiss Ferenc Általános Iskolában idén 5 nyolcadikos ballagott el. Mögöttük nem volt már ebben az iskolában egyetlen osztály sem a felső tagozaton. De mint azt megtudtuk, nem szűnik meg a felső tagozat ebben az iskolában, hiszen ősztől háromfős ötödik osztály lesz az iskolában. Rendkívül kevés a gyermek ebben a faluban is, mint annyi másikban. Várhatóan az első osztályt 1-2 kis nebuló kezdi meg, a második osztályban a tartományi oktatási titkárság adatai szerint 2 tanuló lesz, a harmadikban  szintén kettő, és egy negyedikes diákkal számolnak ebben az iskolában a magyar tagozaton.

Csőke Lajos sok évtizedes külföldi munkavállalása után azt tervezi, hogy  hamarosan haza költözik. Hiába kérdeztem, mondja meg, miért, azt válaszolja, van itt ebben a földben valami olyan rezgés, ami visszahúzza. Szomorúan látja, hogy egyre kevesebben vannak a szülőfalujában, hogy akárcsak ő annak idején, 1989-ben, elmennek külföldre a jobb megélhetés érdekében, de ezt a világot járt mérnök egy modern kori európai tendenciának tartja.

   – Szilágyiban főként mezőgazdaságból élnek az emberek, s ha nem tudnak megélni abból amit elvetnek, termelnek, akkor az nagyon nagy gond. Ha megváltoznak a körülmények, szinte biztos vagyok benne, hogy felszabadul a teremtő erő, s mindjárt más lesz a hangulat nem csak ebben, hanem más falvakban is. Miközben innen mennek el a fiatalok, én azt tervezem, hogy jövőre haza jövök. Nagyon sok országban jártam, nagyon sok helyen dolgoztam, de engem Szilágyi vonz. Nemcsak nosztalgiáról van szó, és nemcsak az emlékek kötnek ide, hanem nekem itt jó. A megboldogult apám is azt mondta, amikor ki akartam vinni Kanadába a háborús időben, hogy egy kalitkába akarsz engem tenni, nem ismerem se a nyelvet, se a kultúrájukat. Itt Szilágyin, ha kinyitom a kaput, kimegyek az utcára, és ha nincs az utcán senki, még akkor is tudom, hogy mi történik. Itt még a madarak is nekünk dalolnak. Ezek a madarak a mi madaraink. Ahol én most vagyok, ott még madarak sincsenek. Öt éve vagyok Katarban. Szingapúrban voltam előtte két évet, korábban Indonéziában hét évet – mondta Don Csőke.

 Úgy tervezi, hogy a jövő év elejére felhagy a munkával. De nem nyugalmas nyugdíjas éveket képzel magának Szilágyin, hanem a NESU-kártyák forgalmazását kívánja végezni( www. nesu-hu.com). Meggyőződése, hogy ez fontos. Ha egy ilyen kártyát ráragasztunk a telefonunkra, akkor másfél méteres körben megvéd minket a sugárzástól. Ő ebben hisz, igyekszik másokat is meggyőzni, hogy egy olyan találmányról van szó, amely a kvantumfizika elvei alapján működik, és amit érdemes beszerezni.