2021. december 7., kedd

Ritka dupla

Mindössze harmadszor fordult elő, hogy Szerbiának egy atlétikai számban két élvonalbeli versenyzője legyen. A múlt század kilencvenes éveiben Dragutin Topić és Stevan Zorić egyformán 230 centiméternél is többre volt képes magasugrásban, valamivel később pedig Dragan Perić és Asmir Kolašinac súlylökésben alkotott ütőképes kettőst, habár itt nagyobb volt a korkülönbség, egyikük csillaga már leáldozóban volt, amikor a másik feljutott a 20 méter fölé. Most már nemcsak Ivana Španović számít komoly távolugrónak, hanem a jóval fiatalabb Milica Gardašević is, aki a múlt vasárnap az olaszországi Grosettóben elnyerte az U20-as Eb aranyérmét. Az újvidéki lány a selejtezőben 662 centiméteres egyéni csúcsot állított fel, a döntőben azután a 648 centiméter is bőven elegendő volt a győzelemhez.

A volt Jugoszláviában nem volt ritkaság, hogy egy számban több jó atléta is versenyezzen. A csúcsot a 800-asok és a súlylökők tartották. A futószámban, noha valamennyiük csúcsformája nem esett éppen ugyanazokra az idényekre, Luciano Sušanj, Jože Međimurec, Milovan Savić és Dragan Životić is nemzetközi értékű, éremszerzésre képes futónak számított, és egyedi eset, hogy súlylökésben olimpiai selejtezőt kellett tartani, mert a Vladimir Milić, Zlatan Saračević, Jovan Lazarević és Ivan Ivančić négyesből csak három utazhatott a moszkvai ötkarikásra. Emlékezetes marad ilyen vonatkozásban az 1978-as prágai Eb is, hisz ott három jugoszláv hármasugró, Milan Spasojević, Hegedűs János és Miloš Srejović is a legjobb nyolc között foglalt helyet, utóbbi pedig, annak ellenére, hogy a legfiatalabb és legkevésbé tapasztalt volt, utolsó nekirugaszkodásra megelőzte a legyőzhetetlennek vélt szovjet Viktor Szanyejevet, és az Eb meglepetéseként aranyérmet nyert.

Milica Gardaševićről a grosettói Európa-bajnokság előtt kevesen tudtak. Mi, bennfentesebbek is csak annyit, hogy két éve a serdülő-Eb-n hatodik volt, hogy edzője Marko Milinkov egykori országos bajnok távolugró – aki, ha az emlékezetem nem csal, Zentán, egy Magyar Szó-kupán ugrotta meg először és utoljára is a 8 métert –, s hogy a télen részt vett a belgrádi fedett pályás Eb-n, és ott a selejtezőben 623 centimétert teljesített. A szabadtéri idényben azután ugrott többet is, például július 2-án Piteştiben 656-ot, de a mostani 662-je – nem annyira az aranyérem – mindenkit, őt és edzőjét is meglepte. Milica ezzel egy Tara Davis nevű amerikai lány mögött második a korosztályos világranglistán, és nem ok nélkül kiáltották ki azonnal Španović utódjának. Róla azt is tudhatjuk már, hogy 10 éves volt, amikor a versenyszám iránt elkötelezte magát, akkor, amikor a 2009-es újvidéki ifjúsági Eb-n éppen az akkor ezüstérmes és országos csúcsot döntő Španovićnak szorított. Milica szeptember 28-án lesz 19 éves, 175 cm magas, versenyformában 59 kilós, és tőle immár nemcsak az újvidéki Vojvodina Atlétikai Klub berkeiben, hanem sokkal szélesebb körben is hasonló pályafutást remélnek, mint amilyent eszményképe már befutott.