2024. április 20., szombat

Követhető életfunkciók

Monitort kapott a Zentai Közkórház a szabadkai Caritastól

Tegnap délelőtt a Zentai Közkórházban hivatalosan is átadták rendeltetésének azt a monitorkészüléket, amelyet az intézmény a szabadkai Caritastól kapott. A 450 ezer dinár értékű berendezést Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója adta át dr. Vasas Mihálynak, a kórház igazgatójának. A betegek életfunkciónak nyomon követésére szolgáló készülék a hemodialízisrészlegre került, de bármely más osztályon használható.

Dr. Budai Tibor, Ric Gábor és dr. Vasas Mihály az új készülékkel (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Budai Tibor, Ric Gábor és dr. Vasas Mihály az új készülékkel (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Vasas Mihály elmondta, nagyon örülnek a készüléknek, és azért helyezték a dialízisosztályra, mert ott eddig ilyen gép nem volt, és szükség esetén más osztályokról kérték kölcsön.

– Egy ilyen precíz osztályon elengedhetetlen egy ilyen gép, éppen ezért nagyon köszönjük a Caritas közbenjárását és figyelmességét. A történet egyébként másfél évvel ezelőtt kezdődött, akkor Ric Gábor afelől érdeklődött, miben segíthetnének a dialízisosztályon, és mi ezt kértük. Azt hittük, el is évül már a dolog, amikor a napokban a legnagyobb meglepetésünkre kaptuk a jó hírt, hogy megvan a monitorra a pénz. Ez a mai világban nagy összeg, a készülék viszont nagy segítség a betegellátásban – fogalmazott az igazgató.

Ric Gábor szintén arról beszélt, hogy akkor, másfél évvel ezelőtt nagyon gyorsan kellett pályázniuk a német Caritasnál, és meg is tették, viszont azóta nem jött hír róla:

– Én is meglepődtem, amikor három héttel ezelőtt arról informáltak, hogy számíthatunk erre a pénzre, jóváhagyták. A múlt héten meg is vásároltuk a berendezést, azt, amelyiket a kórház kiválasztott, és rögtön ki is szállították, úgyhogy örömmel látom, hogy a műveserészlegen már használják is – mondta Ric.

A hemodialízisrészlegen dr. Budai Tibor belgyógyász szakorvosjelölt kérdésünkre elmondta, hogy ez a gép elsődlegesen súlyos betegek monitorozására szolgál, vitális paramétereket lehet vele megfigyelni, kísérni, mint amilyen a vérnyomás, a véroxigénszint, illetve szívműködés, szívfunkció monitorozására alkalmas.

– A készüléket elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedések, légúti betegségek esetében használjuk, vagy akár sokkos állapotban lévő betegek monitorozására. Ezen tudjuk tehát kísérni, hogy a betegnek hogyan alakulnak a vitális paraméterei. A zentai kórháznak több ilyen gépe is van, de ez a kiváló minőségű vadonatúj monitor nagyon nagy segítség, óriási hasznát fogjuk venni, hiszen bármely más osztályon is használhatjuk, így a belgyógyászaton, a sebészeten, a szív-intenzívosztályon, valamint súlyos betegek szállításánál is – magyarázta az orvos.

Dr. Budai Tibor elmondta, hogy a 2010 decembere óta működő hemodialízisrészleget bővíteni kellene, további orvosra és nővérekre lenne szükség, valamint betegágyakra, ugyanis elég sok vesebeteg van Adán és Csókán is, és akkor őket is átvehetnék. Jelenleg heti tizenkét beteget tudnak fogadni egy váltásban, ha bővíthetnének, akkor megduplázhatnák a páciensek számát.