2024. április 20., szombat

Tájak, táncok a Batyutáborban

Mintegy 240 fiatal vesz részt a néptánctáborban Zentagunarason – Szombaton gálaműsor

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében jelenleg is zajlik a 23. Batyutábor, amelynek fő helyszíne ezúttal is a több mint tízéves hagyományokhoz híven a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola. A néptáncra és népzenére fókuszáló táborban az idén megközelítőleg 240 fiatal vesz részt Vajdaság minden részéből, és az anyaországból, akik mellett további negyvenfős személyzet is a tábor lakóit képezi. A rendezvényről Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán MMK igazgatója beszélt lapunknak:

A legfiatalabbak a sárpilisi táncokkal ismerkednek (Benedek Miklós felvétele)

A legfiatalabbak a sárpilisi táncokkal ismerkednek (Benedek Miklós felvétele)

– Mivel sokan vagyunk, úgy döntöttünk, hogy nem három, hanem négy csoportban folynak majd a táncoktatások. A középső korcsoportba jelentkeztek a legtöbben, ezért ezt két részre osztottuk, de ugyanazon vidék táncát tanulják, csak két különböző települését. Így a középső korosztálynak magyarlapádi táncokat tanít Utasi Péter és Utasi Viktória, valamint a másik csoportnak magyarszentbenedeki táncokat Patyerek Csaba és Kovács Hanna. A legfiatalabbak sárpilisi táncokat tanulnak, őket Gazsó Tibor és Varga Viola oktatja. A legidősebbekkel pedig Valach Gábor és Tóth Melánia foglalkozik, ők mezőségi táncokat tanulnak, két település táncát, Visáét és Mezőkeszüét. Néhány éve tamburaoktatás is folyik a táborban. A tamburások kívánságára Csurai Attila oktatót hívtuk meg, de mivel vannak kezdők is, neki besegít Csonka Balázs. A táborban egyébként a Csalóka és a Fokos zenekar szolgáltatja a zenét a táncosoknak. A szabadidőben kézműveskedhetnek a fiatalok, van gyöngyfűzés, nemezelés, fafaragás, és ami újításnak számít, a mézeskalács-díszítés. Ami a helyszíneket illeti, a tamburásoknak és a legfiatalabbaknak itt, a zentagunarasi általános iskolában tartjuk a foglalkozásokat, az egyik középső csoport a Tűzoltóotthonban próbál, a másik csoport, valamint a legidősebbek a színházteremben, azzal, hogy a nagyok a színpadon gyakorolnak, a fiatalok pedig az úgynevezett ruszin otthonban – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna, akitől azt is megtudtuk, hogy a foglalkozások délelőtt és délután is 3-3 órán keresztül tartanak, míg az esti programban igyekeznek érdekes elfoglaltságot találni a fiataloknak, így kedden például Resócki Rolland, a népművészet ifjú mestere tartott előadást, szerdán pedig a topolyai Mara Amatőr Színház előadását élvezhették a táborlakók, míg csütörtökre játékos vetélkedőt szerveztek, emellett minden este táncház zárta a napi programot.

A tábort tegnap meglátogatta Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, aki a médiának adott nyilatkozatában kiemelte a rendezvény jelentőségét hagyományaink megőrzésében, valamint annak nemzetmegtartó és közösségépítő szerepét, és hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a jövőben is nagy odafigyeléssel fordul az ilyen és ehhez hasonló események felé.

Az idei Batyutábor zárórendezvényére, a gálára szombaton, július 29-én este 18 órai kezdettel kerül sor, amikor is a résztvevők bemutatják a tábor során eltanultakat, amire minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak, és amelyet követően mindenkit közös vacsora vár.

Nyitókép: A legfiatalabbak a sárpilisi táncokkal ismerkednek (Benedek Miklós felvétele)