2024. április 18., csütörtök

Báb- és tárgyanimációs műhely

Makra Viktória budapesti bábszínész és táncos lesz a vezetője annak a nemzetközi báb- és tárgyanimációs műhelymunkának, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg Magyarkanizsán.

A Streamlet Art Association workshopja a bábművészet rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket – nyilatkozta lapunknak Kiss Anikó magyarkanizsai rendező és koreográfus, a műhelymunka szervezője. Elmondta, hogy az egyhetes foglalkozás ideje alatt a hétköznapi tárgyaknak bábbá alakításával, ezek animálási technikáival, valamint különböző jelenetek létrehozásával foglalkoznak majd. Műhelymunkájukkal olyan vajdasági magyar alkotókat, művészeket, pedagógusokat, gyermekszínházi színészeket, egyetemi tanulókat és magánszemélyeket szándékoznak megszólítani és szakmai rétegekbe beavatni, akik érdeklődnek az ilyesmik iránt.

A képzésre, amelyet a Regionális Kreatív Műhely épületében rendeznek meg, a https://goo.gl/forms/6o8nYANeyJPnQUrl1 internetes címen lehet jelentkezni, a benevezéssel és a képzéssel kapcsolatban a streamlet.arts@gmail.com e-mail-címen szerezhető bővebb információ.

Kiss Anikó elmondta azt is, hogy néhány magyarkanizsai fiatallal együtt 2014 óta szervezik meg a túlnyomórészt a tánc, a színház és a mozgás területét érintő nemzetközi workshopjaikat, amelyek révén arra törekszenek, hogy szakmai kapcsolatot hozzanak létre a térségben élő, a színház iránt aktívan érdeklődő fiatalok és magas színvonalú oktatást végző művészek között. A műhelymunkákon különböző témákat ölelnek föl.

– Igyekszünk felmérni a helyi művészeti aktivitást és tendenciákat, s ez alapján meghívni a következő évi műhelyvezetőt, illetve oktatót – mondta el a fiatal rendező és koreográfus.

A műhelymunka partnerei a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Regionális Kreatív Műhely.