2024. április 16., kedd

Csomag a rászorulóknak

A Vöröskereszt higiéniai és élelmiszercsomagokat osztott Kishegyes községben – Háromszáz csomag került kiosztásra, a szociális segélyben részesülők száma viszont hétszáz

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének szervezésében tegnap a község mindhárom településén, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen, élelmiszer- és higiéniai csomagokat kaptak a rászorulók. Az akció a kormány és a Szerbiai Vöröskereszt kezdeményezésére jött létre, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

Igény, sajnos, kétszer ennyi csomagra is lenne (Lakatos János felvétele)

Igény, sajnos, kétszer ennyi csomagra is lenne (Lakatos János felvétele)

– A kormány kezdeményezésére, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium közvetítésével a Szerbiai Vöröskereszt családi humanitárius csomagokat oszt. Ez élelmiszert és higiéniai kellékeket foglal magában. Ez egy országos program, amelynek a fejletlenebb községek a kedvezményezettjei. A tavalyi évhez képest bővül a program, az eddigi 105 községhez képest az idén 125 község kap csomagokat. A csomagok higiéniai része magában foglal 3 kiló mosóport, 1 liter mosogatószert, szappant, hajsampont, fogkrémet, toalettpapírt, borotvát és borotvahabot. Az élelmiszercsomag 2 liter olajat, 1 kg rizst, 2 kg babot, 1 kg tésztát, pástétomot, húskonzervet, szardíniát, cukrot és sót tartalmaz. A csomagok mellé minden család kap 10 kg lisztet is – számolt be a titkár.

Kishegyes községben a csomagokat abban az arányban osztják el, mint a korábbi évben is. Fontányi meglátása szerint viszont kevés az, ami kiosztásra kerül.

– Idén is 300 csomag kerül kiosztásra, ami a község településein élők arányában lett szétosztva. Kishegyesre 123, Bácsfeketehegyre 99, és Szeghegyre pedig 78 csomag jutott. A kiosztott csomagok száma messzemenően nem elég, a község igényeihez képest. Nem kaphatott minden szociális segélyben részesülő, mert belőlük összesen 700 van a község területén. Épp ezért szigorú válogatást kellett csinálnunk a kedvezményezettek kiválasztásánál. Településenként külön bizottságokat állítottunk fel, amelyek elkészítették a csomagban részesülők listáját. A bizottságokban helyet kaptak a helyi nyugdíjas-egyesületek képviselői, valamint a szociális központ, a helyi közösségek, az iskolák és az óvodák, valamint más civil szervezetek képviselői. Előnyben részesültek az idős, önálló háztartások, azok a családok, akik határesetet képeznek a különböző szociális juttatások megvalósításában, az állandó bevételi forrás nélküli és többgyermekes családok, valamint az olyan családok, ahol fogyatékkal élő családtag is van. Megkérem azokat a szociálissegély-felhasználókat, akik ebben a körben nem kaptak csomagot, hogy legyenek megértőek, mert nehéz volt igazságosan és megfelelő arányban szétosztani ennyi csomagot – fogalmazott a titkár, majd hozzáfűzte, hogy szokott lenni egy másik csomagosztás is az ősz során, de ez egyelőre még bizonytalan.