2024. április 20., szombat

A községek fejlődésének előfeltétele

Területrendezés nélkül nincs infrastruktúra-fejlesztés – Támogatást kaptak elképzeléseik megvalósításához a vajdasági önkormányzatok

Vajdasági önkormányzatoknak ítélt oda pénteken visszatérítés-mentes támogatásokat összesen 25 millió dinár értékben a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság községi urbanisztikai tervdokumentációk és védett övezetek rendezését szolgáló projektumok tervdokumentációinak elkészítése céljából.

Projektumok kivitelezését szabályozó tíz dokumentumot és huszonegy további tervdokumentációt támogattak ezúttal (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Projektumok kivitelezését szabályozó tíz dokumentumot és huszonegy további tervdokumentációt támogattak ezúttal (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A többi között Ruma, Alibunár, Bács, Fehértemplom, Verbász, Inđija, Ürög, Törökbecse, Pecsince, Zombor, Szenttamás, Ópázova, Karlóca, Temerin, Titel, Šid, Szabadka és Topolya is támogatásban részesült. Vladimir Galić településrendezési és környezetvédelmi titkár elmondta, hogy sehol sem fejlődhet az infrastruktúra, ahol nincsenek meg az alapvető feltételek, ahol nem léteznek megfelelő tervdokumentációk a területrendezésre. Ha az infrastruktúra fejlődése megáll, akkor a gazdaság sem juthat előbbre, tette hozzá.
Mint mondta, a projektumok kivitelezését szabályozó tíz dokumentumot és huszonegy további tervdokumentációt támogattak ezúttal. A szerződések aláírása során a titkár reményét fejezte ki, hogy az idén még egyszer találkozhat majd a községek képviselőivel egy ilyen alkalommal, támogatások odaítélésekor.
Szabadka két projektum elkészítésére kapott összesen 1,3 millió dinárt, mondta el lapunknak Újhelyi Ákos gazdasági kérdésekkel megbízott városi tanácsos. Mindkét esetben tervdokumentáció elkészítéséről van szó, az egyikkel Nagyfény szabályozási tervét kívánják megalapozni, a másik egy palicsi szeptikus tartálynak a létesítésére vonatkozik, mely megoldaná a környező falvak szennyvízproblémáit – ismertette a részleteket a helyszínen Újhelyi.
Topolya 750 ezer dinárt kapott a város 2. blokkja területrendezési tervének elkészítésére, közölte Kislinder Gábor, Topolya polgármestere. Mint mondta, a 2. blokk a városközpont részét foglalja magába, a parkot, a „nagykertet” érintő városnegyed rendezéséről van tehát szó. Arról számolt be, hogy rövid határidőkkel fognak dolgozni, a szerződés értelmében hamar hozzákezdenek a tervek kidolgozásához. Nagy segítséget jelentenek az efféle tartományi támogatások, különösen a kisebb önkormányzatoknak – húzta alá Kislinder.