2024. április 25., csütörtök
ÚSZÁS

Cseh: Elégtétel az ezüstérem is

A 200 méteres pillangóúszás döntőjét követően rengetegen voltak kíváncsiak a sajtótájékoztatóra, az emberek többsége azonban nem a világbajnok Chad le Clos miatt érkezett a színhelyre, őket inkább az ezüstérmes Cseh László érdekelte. A két fiatalember régóta jó barátságban van, így Le Clos nem is méltatlankodott, hogy a budapesti világbajnokságon annak ellenére sincs középpontban, hogy ő a szám aktuális bajnoka.

„Nagyon boldog vagyok, hogy Budapesten, hazai közönség előtt versenyezhettem, körülöttem az emberekkel, akik egész pályafutásom során támogattak és mellettem álltak. Nehezen indult az évem, hiszen az olimpia után nagyobb szünetet tartottam, majd teljesen újjá kellett építenem magam és az úszásom is. Az eredmények eleinte elmaradtak, kis csalódottságot éreztem, kételkedtem benne, hogy sikeres lesz a felkészülésem, de az edzőm és a családom tartották bennem a lelket, hittek bennem, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Végül magam is kezdtem bízni benne, hogy sikerülhet. Persze, szerettem volna első lenni, ahogy minden élsportolónak ez a törekvése, de ezúttal elégedett vagyok a második hellyel is, hiszen egy olyan kiválóságtól kaptam ki, mint Chad. Már korábban is elmondtam, ha valaki képes rá, hogy legyőzzön, akkor az ő” – kezdte mondanivalóját Cseh.

Most, hogy egy érmet már nyert, kicsit felszabadult, és teher nélkül várja a 100 m pillangót: „Fontos volt számomra, hogy 200 méteren jól szerepeljek, hogy éremért ússzak, az, hogy sikerült egy ezüstöt szereznem, megnyugvással tölt el, elégtétel számomra, hogy bármilyen nehezen is indult, megérte a fáradságot. Erősnek és gyorsnak érzem magam a 100-hoz. A rajtomon kell még javítani, ha az sikerül, akkor jó leszek.”

Mesélt a felkészülési nehézségekről is: „Sok problémám volt az elmúlt időszakban. A hosszabb pihenőt követően teljesen formán kívül voltam, gyakorlatilag elölről kellett kezdenem mindent. Nehezen edzettem, nem is ment úgy, mint Kazany vagy az olimpia előtt, de mindenki támogatott, ami átlendített a pszichikai nehézségeken. Sokszor éreztem magam hullámvölgyben, amiből gyakran nehéz volt kilábalni. Aki tudott, segíteni próbált, mindenki azon munkálkodott, hogy én ma itt lehessek.”

Laci sem tudott elsiklani a közönség, a szurkolók és a magyarok szeretete felett: „Örülök, hogy ennyien kijöttek a vb-re. Régóta versenyzek, rengeteg ember látott már, ennek ellenére újra és újra eljönnek, megnéznek, biztatnak. Ez hatalmas dolog számomra, engem ez sarkall további munkára, emiatt érdemes még tovább javulni.”

Az utóbbi időben rengeteg rivalizálás érzékelhető a sportban, ami már túlnő bizonyos kereteken. Laci kitért a Chadhez fűződő barátságára is, hangsúlyozta, a sportolók csak a pályán ellenfelek, az életben nem szabadna annak lenniük: „A vízben természetesen riválisok vagyunk, hiszen ezen múlik, melyikünk is nyer, de egy-egy verseny befejeztével nem szabad megengednünk, hogy a versengés befolyásolja a mindennapi életünket. Egyformák vagyunk, ugyanazokért a célokért küzdünk, mindezt a saját hasznunkra kell fordítani a medencében, de a parton mindettől el kell vonatkoztatnunk. Úszunk, ebből kifolyólag rengeteg a közös bennünk, sok a közös témánk, gyakorlatilag ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenéznünk. Fontos, hogy ne gyűlöld az ellenfeleidet, hiszen életre szóló barátságokat köthetsz olyanokkal, akik pont ugyanolyanok, mint te magad.”

Cseh László 100 m pillangón is összecsaphat barátjával, a szám előfutamait – amelyben a zentai Sabo Sebastian is érdekelt – ma délelőtt rendezik.