2024. március 28., csütörtök

Fico: Szlovákiának alapvető problémája van a menekültkvótával

A V4-ek képviseletében a Brüsszelben tárgyaló szlovák elnök elfogadhatatlannak nevezte az élelmiszerek kettős minőségét

A szlovák kormánynak elvi szempontból alapvető problémája van a menekültkvótákkal – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Fico elmondta, a visegrádi országok közös levelet küldtek Olaszországnak, amelyben kifejezték szolidaritásukat, segítségüket ajánlották fel és közölték, készen állnak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kérdésben. Hozzátette, még nem tudja megmondani, mit fog tenni a szlovák kormány, amikor az Európai Unió Bírósága döntést hoz a kvóták ellen beadott keresetről.

A szlovák miniszterelnök, aki többször hangsúlyozta, hogy nem kizárólag Szlovákia, hanem valamennyi visegrádi ország nevében tárgyalt csütörtökön az Európai Bizottsággal, azt is kijelentette: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége.

Hangsúlyozta, hogy komoly politikai problémáról van szó, amelyet már az uniós bizottság is elismer. Kijelentette, véget kell vetni az eltérő címkézés elterjedt szokásának, az azonos termékek és azok azonos minősége, valamint az élelmiszer-biztonság érdekében uniós szabályozásra van szükség. A közös fellépés elengedhetetlen, ugyanis nyomást helyez a gyártókra, amelyek részéről már voltak pozitív visszajelzések – mondta.

A kiküldött munkavállalók kérdésével kapcsolatban elmondta, Szlovákia jó és tisztességes kompromisszumot szeretne a kérdésben, ugyanis az hatással lesz a jövőben az országban jelentkező egyre súlyosbodó munkaerőhiányra is.

Jean-Claude Juncker kijelentette, támogatja, hogy Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország tárgyalásokat folytasson Olaszországgal a szolidaritás kifejezése és a mediterrán országra nehezedő migrációs nyomás csökkentése érdekében.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy bizonyos okok miatt másodrangú állampolgárok legyenek az Európai Unióban. Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, ha élelmiszergyártók ugyanolyan márkanév alatt különböző minőségű termékeket hoznak forgalomba.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy véget vessen annak, hogy Európában ilyen előfordulhasson – jelentette ki.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón a szlovák TASR hírügynökség azt kérdezte Robert Ficótól, mi a véleménye arról, hogy Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerdán közzétett állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben.

„Egyelőre nem fűzhetek kommentárt az Európai Bíróságon zajló eseményekhez. Kivárjuk a végső döntést, amelynek az év végéig kellene megszületnie” – mondta a szlovák kormányfő. Arra a felvetésre, mi lesz ha az Európai Bíróság a magáévá teszi Yves Bot ajánlását, a szlovák kormányfő leszögezte: ezt a végső döntés megszületése után tudná megmondani. „Feleslegesen nem fogom most megelőlegezni a Szlovák Köztársaság kormányának semmiféle eljárását” – hangsúlyozta Fico.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a négy visegrádi ország az illegális migráció kérdésében jelenleg sem tétlen, emlékeztetve a V4-eknek a budapesti csúcstalálkozóról küldött közös levelére az olasz miniszterelnöknek. Fico kifejezte reményét, hogy sikerül tető alá hozni a V4-ek és az olasz kormányfő találkozóját, amelyen a visegrádiak újra felajánlhatnák szolidaritásuk hatékony formáit.

„Ez konkrétan azt jelenti, hogy pénzről, technikáról és emberekről beszélünk” – tette hozzá a szlovák kormányfő.