2024. április 25., csütörtök

Nyári munkálatok Gunarason

Bővült a játszótér – Hamarosan üzembe helyezik a B1-es kút felújított áramfejlesztőjét

Talán nem túlzás úgy fogalmazni, hogy irigylésre méltó dolgok zajlanak Gunarason. A helyi közösség tervei között számos infrastrukturális fejlesztés szerepel, és Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke biztos benne, hogy még az idén sikerül megvalósítani őket. Elsőként a folyamatban lévő két fejlesztésről számolt be.

Készül az új homokozó a játszótéren (Lakatos János felvétele)

Készül az új homokozó a játszótéren (Lakatos János felvétele)

– Jelenleg is folyamatban lévő munka a játszótér bővítése. Pár éve létesítettünk egy játszóteret a nyári színpad mögött, de csak egy-két eleme volt. Azóta minden évben bővítünk rajta valamit, hogy megfeleljen az igényeknek. Most építettünk oda egy járdát, hogy babakocsival is könnyebben megközelíthető legyen, létesítettünk egy homokozót, valamint kis focikapukat helyeztünk ki. A játszótér leginkább akkor van kihasználva, amikor a faluházban van valamilyen rendezvény. Ilyenkor a gyerekek tömegesen veszik igénybe a játszóteret, de jó időben szinte minden délután megjelennek itt a gyerkőcök, és nagy örömünkre használják. Most várjuk a további észrevételeket, hogy mire lenne még szükség, és a jövő évi pénzügyi tervbe bele fogjuk építeni a további bővítést. A másik aktuális munkálat a B1-es kútnál lévő áramfejlesztő felújítása. Az áramfejlesztő házikó felújítása már korábban befejeződött, és a napokban várható, hogy befejeződik az áramfejlesztő felújítása is. Ezt követően beszereljük a házikóba. A B1-es kútnál több mint tíz éve van áramfejlesztő, és hosszabb áramszünetek esetén ezt üzembe tudjuk helyezni. Sajnos, az idők során a berendezés nagyon elhasználódott, és muszáj volt felújítani. A házikót azért kellett felújítani, mert a motor léghűtéses, és mivel az épület kicsi volt, a hűtés nem valósult meg rendesen. Most egy olyan házikót építettünk, ahol biztosítva van a megfelelő mértékű légáramlás. Korábban egy óra hosszánál nem tudott tovább működni az áramfejlesztő, ki kellett kapcsolni, és megvárni, míg kihűl. Bízok benne, hogy a felújításoknak köszönhetően a jövőben akár egész nap is üzemelhet, ha szükség mutatkozna rá – számolt be a tanácselnök.

Az idén a gunarasi helyi közösség még két nagyobb infrastrukturális fejlesztést tervez megvalósítani. Az egyiknél hamarosan megkezdődik a kivitelezés, a másiknál pedig a közbeszerzési pályázat kiírása előtt állunk.

– Lezajlott a közbeszerzés a Pobedai úti kerékpárút kiépítésére, és már a szerződést is aláírtuk a kivitelezővel. Ennek a kerékpárútnak a megépítése már régóta szerepel a terveink között, mert eddig sem járda, sem kerékpárút nem volt azon a részen. Azt gondolom, hogy amikor megépül a kerékpárút, a közlekedés sokkal biztonságosabbá válik. A másik fejlesztésünk a templom előtti parkoló megépítése. Erre vonatkozóan már átadtuk az igénylésünket az önkormányzatnak. Bízok benne, hogy a közbeszerzés egy hónapon belül lezajlik, és megkezdődhet az építkezés – fogalmazott a tanácselnök.

A helyi közösség idei tervei között szerepel még egy útépítési projektum is.

– Szeretnénk kiépíteni a Mackó sori utat. Ez a beruházás az állami földek bérbeadásából származó pénzből fog megvalósulni. Az erre vonatkozó tervek már elkészültek, most a közbeszerzési pályázat lebonyolítására várunk. Ez az útszakasz nem szilárd burkolatot fog kapni, hanem mintegy 40 centi vastagságban homokkal és zúzott kővel lesz feltöltve. Azt gondolom, hogy ez is nagy előrelépés az eddigiekhez képest – hangoztatta Csorba Ottó.