2024. április 18., csütörtök

A lovak szeretete családi örökség

A csantavéri Börcsök-tanyán idén negyedik alkalommal szervezték meg a lovastábort. A ma záruló négynapos táborban negyvenkét öt és tizenhat év közötti gyermek vett részt.

Az idei lovastábor résztvevői (Fotó: Paszterkó Erika)

Az idei lovastábor résztvevői (Fotó: Paszterkó Erika)

Ottjártunkkor Börcsök Emerencia, a tanya tulajdonosnője jó gazdasszony módjára fánkot dagasztott a táborlakóknak, akik a kocsikázás után nyugtalanul várták, hogy kisüljön a fánk. A tanya tulajdonosnője ezen a tanyán született és most is itt él. Elmondása szerint nagyon szereti a környezetet, a gyermekzsivajt és a lovakat is.

A tábor szervezője, Major Boglárka, mindössze tizennyolc éves, de már negyedik alkalommal szervezte meg a lovastábort. Vele beszélgettünk a tábor programjáról, és a lovak iránti szeretetről.

– Ötéves korom óta egyedül lovagolok, azóta nagyon szeretem a lovakat. Odahaza is mindig voltak lovaink, és most is vannak, ugyanis ez nálunk családi örökség, a nagyapámtól és az apukámtól öröklődött. Apukám gyakran eladja a meglévő lovakat, majd újakat vásárol, ennek köszönhetően lehetőségem volt több lovat megismerni, megbarátkozni velük, és nem félek egyetlen lótól sem. Napi szinten rendezem a lovakat, lovagolom, tisztán tartom őket. Öt pónink is van, jelenleg ők a kedvenceim – árulta el Major Boglárka.

A lovastáborról a következőket mondta el a fiatal szervező:

Kocsikázó gyermekek (Fotó: Paszterkó Erika)

Kocsikázó gyermekek (Fotó: Paszterkó Erika)

– A lovastábort itt, a Börcsök-tanyán, az idén negyedik alkalommal szerveztem meg. A barátaim sokat segítenek, ugyanis negyvenkét gyermekkel kell foglalkozni, és folyamatosan felügyelni rájuk. A táborban napi szinten kocsikáztak a gyermekek a tanyáról a központig, különböző ügyességi vetélkedőkön vettek részt, a legnagyobb attrakció mindenképpen a lovaglás volt. A táborba szelíd, nyugodt lovakat hoztunk, így mindenki biztonságosan megülhette őket. Azok, akik még nem lovagoltak, az első napon pónin ültek, de a második naptól már a nagyobb lovakat is megülték. Öt csoportba szerveztük a gyermekeket, a csoportok különböző ügyességi vetélkedőkön vettek részt, például gyümölcsök kihalászása a vízből, vagy vízhordás mosogatószivaccsal, kanállal, zacskóval, de meglepetéseket is szerveztünk a táborlakóknak. A táborban az idősebbek sátorban alszanak, és a kisebbek közül is többen itt maradtak éjszakára is. Sok a visszatérőnk, mindössze két nap alatt összegyűlt a létszám, sőt két táborra való gyermek jelentkezett, de sajnos nem tudtam mindenkit elvállalni – hallottuk Major Boglárkától.