2024. március 29., péntek

Csantavéren is tevékenykedik falugazdász

A szakember szakmai és pályázati tanácsadással segít a gazdáknak

A zentai székhelyű Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretein belül működik a falugazdász-hálózat Vajdaságban. Az idei évtől Magyarország kormánya támogatásával négy főről tizenegyre nőtt a falugazdászok száma. A héten Csantavéren kezdte el tevékenységét a falugazdász.

A Kárpát-medencei falugazdászprogram keretében a falugazdász szakmai és pénzügyi tanácsadást nyújt a falu gazdáinak. A legfontosabb feladat többek között a folyamatos tájékoztatás a mezőgazdaságot érintő agrárpolitikai és kormányzati döntésekről, valamint az egyes támogatási, pályázati lehetőségekről. A falugazdász segít az új gazdaságok bejegyzésénél, előkészíti a pályázatokat, azaz segít a pályázatírásban és a különböző űrlapok kitöltésében, előadásokat és tanulmányutakat szervez a gazdáknak, kiállításokon népszerűsíti a helyi termékeket.

Csantavéren kedden kezdte el tevékenységét Faragó Erika falugazdász, akivel munkája jelentőségéről, valamint a gazdák részéről tanúsított érdeklődésről beszélgettünk.

Faragó Erika falugazdász (Fotó: Paszterkó Erika)

Faragó Erika falugazdász (Fotó: Paszterkó Erika)

– Csantavéren a Termelők klubjában már korábban is segítettek a gazdáknak, de ezzel a feladattal nem volt külön személy megbízva, most már naprakész információkat tudok szolgáltatni a gazdáknak, segítek a pályázatírásban és az új gazdaságok bejegyzésében. A munkakörhöz szükséges készségek és képességek elsajátítása céljából különböző képzéseken veszünk részt, és mi is szervezünk majd különböző képzéseket a gazdáknak – mondta Faragó Erika falugazdász.

Tegnap második alkalommal tartott fogadónapot a falugazdász. Eddig egy termelőnek a bikatenyésztéssel kapcsolatos pályázatírásban, valamint egy új gazdaság bejegyzésében is segített.

– A legfontosabb feladataink egyike a termelők tájékoztatása, naprakész információval ellátni őket a köztársasági, a tartományi, valamint a prosperitatis pályázati lehetőségekről. Csantavéren többen nem beszélik olyan szinten a szerb nyelvet, hogy megértsék a gazdákra vonatkozó rendeleteket, mi tájékoztatjuk őket a rájuk vonatkozó lehetőségekről, kötelezettségekről, feltételekről, és ezáltal több termelőnek lesz lehetősége pályázni – tudtuk meg Faragó Erikától.

Ottjártunkkor Dukai József nyugdíjas állatorvos elmondta, hogy a fiának átadja a birtokában lévő földeket. A fia gazdaságát pedig új gazdaságként jegyzik be a falugazdász segítségével. Véleménye szerint jó, hogy egy helyen a faluban minden szükséges információt megkapnak a gazdák, és ezáltal szerinte többen is vesznek majd részt a különböző pályázatokon.

Csantavéren a Termelők klubjában, a Szenttamási utca 13. címen fogadja a gazdákat a falugazdász minden kedden és csütörtökön reggel nyolctól délután egy óráig. Érdeklődni a 069/55-25-730-as telefonszámon lehet.