2024. április 25., csütörtök

Figyeljünk oda egymásra

A deviáns magatartású gyermekek viselkedésének okát a családban kell keresni

A Szabadkai Városi Szociális Központ keretében működik a deviáns magatartású gyermekek és fiatalkorúak számára létrehozott központ és tanácsadó. A Zombori út 33. címen található központ feladata, hogy segítsen a viselkedésproblémákkal küszködő gyermekeknek és fiataloknak, valamint azok szüleinek, gyámjainak. A központ munkájáról, céljáról és programjáról Marina Parežanin pedagógussal beszélgettünk.

A központ a délelőtti órákban a 024/456-2112-es telefonszámon hívható (Fotó: Gergely Árpád)

A központ a délelőtti órákban a 024/456-2112-es telefonszámon hívható (Fotó: Gergely Árpád)

– A központ megalakításakor csak azok a gyermekek és fiatalok jöttek hozzánk, akiknek valamilyen kirótt büntetést kellett letölteniük, akik ellen bűncselekmény miatt bírósági eljárás indult, majd ezt követően a büntetés végrehajtására került sor. 2009 óta minden évben bővült szolgáltatásunk azáltal, hogy megismertük a fiatalokat és igényeiket. Rájöttünk, hogy sokkal hatékonyabb lenne a deviáns viselkedés kialakulásának a megelőzésére fektetni a hangsúlyt. Kidolgoztunk egy hathetes programot, amit felkínáltunk az iskoláknak. Személyesen elmegyünk az iskolákba, és abban a közegben, amelyben a fiatalok mozognak, tanácsokkal és útmutatással próbálunk segíteni. A hathetes prevenciós program, amit az iskolákban tartunk, a személyes fejlődésre és együttműködésre, az érzelmi műveltségre, valamint a személyes kapcsolatokra fókuszál. A személyes fejlődésnél és együttműködésnél cél a tudatos figyelem, valamint az érzelmi tudatosság és az empátia fejlesztése. Az érzelmi intelligenciánál az érzelmileg érett és stabil személyiség kialakításához fontos készségek fejlesztése is a program része – mondta a központ pedagógusa.

A kommunikáció, az érzelmek és az emberi kapcsolatok egyik legfontosabb helyet foglalják el az életünkben, ezek kialakítására és ápolására is külön gondot fordítanak.

– A személyes és szociális fejlődésre vonatkozó programot a bíróság részéről kirótt büntetés végrehajtásánál is alkalmazzuk, ebben az esetben évente két alkalommal három-három hónapig, azaz tizenkét blokkórán tartjuk meg a foglalkozásokat. A programban azok a 10 és 18 év közötti deviáns magatartású gyermekek vesznek részt, akik a társadalom részéről nem elfogadott viselkedést tanúsítanak, és akik a bíróság által kerültek hozzánk, továbbá azok a gyermekek, akik a Szociális Központ javaslatára kerülnek hozzánk, emellett az iskolákban a szakszolgálatok által kiszűrt problémás viselkedésű fiatalok, és azok a 10 és 18 év közötti fiatalok, akik önkéntesen szeretnének részt venni a műhelymunkákban, és természetesen az iskolákban megtartott foglalkozások iránt érdeklődők is. Az iskolákban ez a program hat foglalkozásból áll, minden héten külön témát dolgozunk fel – magyarázta Marina Parežanin.

A bíróság részéről büntetés végrehajtás miatt a központba irányított gyermekek problémás viselkedése a lopás, verekedés, drogbirtoklás, valamint nemzeti és vallási gyűlölet szítása. Kérdésünkre, hogy mik a szóban forgó fiatalok leggyakoribb indítékai, a pedagógus a következőt válaszolta:

Marina Parežanin (Fotó: Gergely Árpád)

Marina Parežanin (Fotó: Gergely Árpád)

– A viselkedési rendellenességgel küszködő gyermekek minden társadalmi réteg képviselői között jelen vannak. Az okok gyökerét a családban kell keresni, mert lehet, hogy a gyermek kitaszítottnak, elhanyagoltnak érzi magát, nem kap elegendő figyelmet a számára fontos emberektől, és emiatt ez a viselkedés sokszor csak figyelemfelkeltés. A gyermekeknek/fiataloknak szükségük van arra, hogy minél több mindent kipróbáljanak, hogy kísérletezzenek, feszegessék a saját és a szüleik határait. Amikor hozzám kerülnek ezek a fiatalok, elbeszélgetünk az indítékokról, mert nagyon fontos, hogy ők is tudják, miért követték el tettüket, hogy legközelebb hasonló helyzetben erre ne kerüljön ismét sor.

A szakembertől megtudtuk, hogy a fiatalok hajlandóak megismerni önmagukat, új ismereteket és módszereket elsajátítani a deviáns viselkedés elkerülése érdekében, ennek köszönhetően gyakran csak egyetlen esetként marad fenn az elkövetett cselekedetük. Az érzelmek felismerése és kezelése kulcsfontosságú lépés, nagyon fontos a harag felismerése és annak megfelelő kezelése, hogy megtanulják, hogyan használhatják fel érzelmeiket – akár negatívak, akár pozitívak – a lehető leghatékonyabban.

– A program résztvevői főként fiúk. Általában úgy gondoljuk, hogy a fiúk zárkózottabbak és ritkábban mutatják ki érzelmeiket, szerencsére ez nem így van, ugyanis nagyon nyitottak és együttműködőek. Rengeteg a gyakorlati része a programnak. A legfőbb cél, hogy olyan helyzetekbe hozzuk ezeket a fiatalokat, amelyekkel a valós életben találkoznak. Ha megtanulják a deviáns viselkedést megfelelően leküzdő technikákat, akkor a valós helyzetekben is meg tudják majd tenni ugyanezt, kivédhetik a nemkívánatos következményeket. A program keretében az empátiával is foglalkozunk, kipróbáljuk milyenek a dolgok a másik szemszögéből nézve, belebújunk a másik személy cipőjébe, ez nagyon fontos a nagyobb közösségekben, mert csak így tudjuk megérteni a másikat – hangsúlyozta Marina Parežanin.