2024. április 19., péntek

Bankhitellel törleszti gáztartozását az óbecsei Toplana

Bankhitellel kívánja rendezni a Srbijagas Közvállalat iránti tartozását az óbecsei Toplana Közvállalat, és erre a célra 48 millió dinárt szeretne felvenni. Ezért az adósságért a Komunalac Közvállalat és a Vodokanal Közvállalat vállal majd egyetemleges kezességet.
A két közvállalat kezességvállalásáról szóló határozatot a képviselők a községi képviselő-testület csütörtöki ülésén, heves és hosszan tartó vita után hozták meg, így a Toplana aláírhatja az AIK Bankkal a 36 hónapra szóló, csaknem 400 ezer euró értékű hitelszerződést. Dragan Tošić polgármester szerint a bankhitel 5-6 százalék körüli kamatlába feleannyit tesz majd ki, mint amennyit a Srbijagas késedelmi kamatként számláz a Toplanának, amivel éves szinten a vállalat egy teljes havi srbijagasos törlesztőrészletet tud megspórolni.
Augusztus 1-jén ünneplik Óbecsén a község napját, és akkor osztják ki a községi díjakat is. Nikola Džigurski sportoló és edző, Siniša Košutić, a Sojaprotein Rt. vezérigazgatója, a Rotary Klub, Goran Dumanović, a Đido népdal- és néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Gerontológiai Központ, a Szelence néptáncegyüttes és Fuderer László plébános lesz azok között, akik a keddi ünnepségen átvehetik a becses plakettet – így döntött tegnap a községi képviselő-testület.
Fejes Zoltán 2015 legvégén vette át az óbecsei és a szekszárdi önkormányzat által 2008-ban alapított, hulladékkezeléssel foglalkozó Tisza Mente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. vezetését, és most először került a testület elé a cég éves pénzügyi jelentése. A dokumentum szerint a vállalat tavalyi bevétele 62,4 millió dinár volt, a kiadása pedig 60,4 millió dinárt tett ki, így 1,99 millió dináros eredménnyel zárta az évet, és ezt a jövedelmet az előző években felhalmozott veszteségek fedezésére fordítják. 2016 végén a veszteségek 27,7 millió dinárt tettek ki, a 2016. évi veszteség pedig 1,3 millió dinár volt.