2024. április 25., csütörtök

Szemét- és vízügyek Kishegyesen

A jövő hónaptól új szemételszállítási rendszer lép életbe Kishegyes községben – Megérkezett az szemeteskannák első szállítmánya és az új szemeteskamion – Jól halad a bácsfeketehegyi vízhálóz

Kishegyes községben január elsején megalakult az új községi kommunális közvállalat. Ez számos változást hozott magával, elsősorban a szemételszállítás terén, de érinti a vízszolgáltatást és a temetkezési szolgáltatásokat is. Ez utóbbit csak Szeghegyen és Bácsfeketehegyen. A községi képviselő-testület az elmúlt hónapokban meghozta a megfelelő határozatokat, így a Komunál Közvállalat a jövő hónaptól egy teljesen új alapokra helyezett szemételszállítási rendszert vezet be.

Kormányos Levente, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az új rendszer részeként 4000 szemeteskannát fognak kiosztani az aktív háztartásoknak.

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

– A jövőben egy speciális szemételszállító járművel fogjuk elszállítani a szemetet. A szolgáltatás díja pedig úgy módosul, hogy 363 dinár lesz háztartásonként havonta. Ezért az összegért kétszer szállítjuk el a szemetet, aki viszont igényli a négyszeri elszállítást, annak 434 dinárt kell fizetnie. A községi képviselő-testület legutóbbi gyűlésén elfogadta, hogy legyen egy harmadik kategória is, ami 143 dinár lesz. A szociális segélyben részesülők, illetve a kis jövedelemmel rendelkezők igényelhetik ezt a kedvezményes díjat. A szemételszállítás díja rá fog kerülni a vízszámlára, vagyis a jövőben kommunális számla érkezik majd a lakosokhoz. Ezen három tétel fog szerepelni: a készenléti díj, az elfogyasztott víz mennyisége és a szemétszállítási díj. A szemétszállítással kapcsolatban fontos még megemlíteni, hogy a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft.-vel történő együttműködés keretében megérkezett a szemeteskannák első szállítmánya. 60 darab zöld, 30 darab sárga és 30 darab kék szemeteskanna érkezett, mind 1100 literes. Ezeknek a szelektív szemétgyűjtésben jut szerep. A jövő héten érkezik 4000 darab zöld színű, 120 literes szemeteskanna. Ez a fontosabb számunkra, mivel ezeket fogjuk kiosztani az aktív háztartásoknak a községben, természetesen díjmentesen. Emellett megérkezett a szemétszállító kamion is, a mai napon próba szemétszedést tartottunk vele – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy augusztusban 120 literes, kék színű kannák is érkeznek. Ez más jellegű hulladék gyűjtésére fog szolgálni, de erről a későbbiekben tudhatunk meg részleteket.

Megérkezett az új szemeteskamion (Lakatos János felvétele)

Megérkezett az új szemeteskamion (Lakatos János felvétele)

A szemételszállítás mellett a Komunál Közvállalat egy másik jelentős feladata a vízszolgáltatás biztosítása. Az elmúlt hónapban Bácsfeketehegyen egy új kút létesítésébe fogott a vállalat. Egy megközelítőleg ezerméteres fő vezetékkel kötik be a hálózatba – tudtuk meg Kormányostól.

– Bácsfeketehegyen az elmúlt évek legjelentősebb beruházása folyik. A munka két részből áll: pumpaállomást építünk, valamint fő hálózatot fektetünk le. A hálózat egy 800 méteres fő vezeték lesz, ami a pumpaházat összeköti a falu központjával. Ennek kb. a negyven százaléka elkészült, és párhuzamosan folyik a pumpaállomás kiépítése is. Ez utóbbinál a 100 méter mély furat lassan elkészül, és a napokban elkezdjük építeni a pumpaházat is. Ez egy négyszer négyes épület lesz, ahol helyet kap a szivattyúvezérlés, a klórozóberendezés stb. A bácsfeketehegyi a legjelentősebb beruházásunk, de emellett máshol is zajlanak munkálatok. Kishegyesen nemrég fejeztük be 100 méter vízhálózat felújítását a Kossuth Lajos utcában. Az idén egy további 100 méteres szakaszt is kicserélünk, ugyancsak a Kossuth utcában. Szeghegyen folyik a vízórák cseréje és az új vízórák felszerelése. Márciusban kezdtük ezt a programot, és eddig mintegy 200 vízórát sikerült kicserélnünk – számolt be az igazgató.