2024. április 25., csütörtök

Digitalizálórészleget alakítanak

Adán a könyvtár hazai és anyaországi támogatásokból fejleszti eszköztárát, művelődési kínálatát és könyvállományát

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár sikeresen pályázott a digitalizálórészleg kialakítására, a színpadi világítás fejlesztésére, magyar nyelvű könyvek beszerzésére, magyar nyelvű színházi előadás megtartására a köztársaságnál, a tartománynál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál, a Szekeres László Alapítványnál, valamint az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél.

Csonka Áron igazgató elmondta, hogy a három legjelentősebb fejlesztés a digitalizálórészleg létrehozása, a színház színpadi világításának korszerűsítése és a magyar nyelvű könyvállomány gyarapítása:

A könyvtárban jelentősen növelnék a magyar nyelvű könyvek számát (Csincsik Zsolt felvétele)

A könyvtárban jelentősen növelnék a magyar nyelvű könyvek számát (Csincsik Zsolt felvétele)

– A művelődési minisztériumnál 521 ezer dináros pályázati támogatást nyertünk a digitalizálórészleg kialakítására, felszerelésére és a tevékenység ellátásához szükséges képzés lebonyolítására. A részleget a két Szarvas Gábor-szobában alakítanánk ki. Augusztusban szeretnénk beszerezni a számítógépeket, a szkennereket, a digitális adattárolókat és a kísérő szoftvereket. A terv szerint szeptemberben és októberben felszerelnénk a részleget, valamint a könyvtárosoknak képzést tartanánk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársainak a közreműködésével, akik segédkeztek a szükséges felszerelés kiválasztásában is. Reméljük, hogy már novembertől megkezdhetjük a könyvek és a helytörténeti dokumentumok digitalizálását. Szeretnénk digitalizálni a könyvtár régi és ritka könyveit, valamint a rendelkezésünkre álló helytörténeti anyagot, hogy átmentsük az utókornak. Továbbá digitalizálnánk mindazokat a kötelező olvasmányokat, amelyek az általános és középiskolások számára fontosak, hogy azok online is elérhetők legyenek. Hosszú távon ezzel a tevékenységgel újabb bevételi forrást kívánunk biztosítani a könyvtárnak a községi és vidéki intézmények dokumentumainak a digitalizálásával. A részleg megnyitása meghatározó jelentőségű fejlesztés lehet a könyvtár számára az elkövetkező tíz évre, hiszen egyre több online vagy digitalizált tartalom elérésére van szükség – közölte a könyvtárigazgató, aki hozzátette, hogy a második jelentős beruházás a Bethlen Gábor Alap 700 ezer forintos támogatásából valósul meg, amelyet az elavult színpadi világítás felújítására kaptak. A támogatásból megújíthatják a világítórendszert, ezáltal élvezhetőbbé és színvonalasabbá tehetik a színházi előadásokat és a különféle zenés-táncos rendezvényeket. A harmadik jelentős beruházás a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából fog megvalósulni, amely 1 millió forint értékű magyar nyelvű könyvadományban részesíti a Szarvas Gábor Könyvtárt. Az igazgató leszögezte, hogy ez jelentős fejlesztés lesz, ezen a téren van lemaradásuk, mivel a törvény szerint a vegyes lakosságú községekben a könyvbeszerzéseknek tükrözniük kellene a lakosság részarányát. Az állami köteles példányok nagy része viszont szerb nyelvű könyv, így ezek számaránya jelentősen megnövekedett az elmúlt 10-15 évben. Csonka Áron elmondta, hogy a könyvtárban jelenleg 31 533 magyar és 26 015 szerb nyelvű könyv található. Kiemelte, hogy a Márai-programon keresztül is igyekeznek feltölteni a magyar nyelvű könyvállományt. Az igazgató szerint azonban gondot okoz, hogy az idén a községi önkormányzattól csak feleannyi pénzt hagytak jóvá könyvvásárlásra, rendezvények és színházi előadások szervezésére, mint az előző években. A könyvtárban megértik, hogy nehéz gazdasági helyzetben van az ország, de azt szeretnék, ha a támogatás az előző évek szintjén maradna, és 1 millió dinárt költhetnének rendezvényekre és színházi előadásokra, illetve 700 ezer dinárt könyvvásárlásra.

Az igazgató elmondta, hogy több pályázaton nyertek kisebb, de számukra jelentős támogatást. Így 150 ezer forintot kaptak a Szekeres László Alapítványtól és a Bethlen Gábor Alaptól magyar nyelvű színházi előadásra. A tartományi művelődési titkárság 28 ezer dinárt hagyott jóvá könyvvásárlásra és 30 ezer dinárt egy tematikai kiállításra, amely a magyar fényképészet napjához kötődik. Az MNT pedig 50 ezer dinárral támogatta a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok megszervezését.