2024. április 24., szerda

Đoković befejezte az idényt

Minden idők egyik legjobb teniszezője, a 12 Grand-slam serleget nyert Novak Đoković tegnap véget vetett a találgatásoknak, sajtóértekezletet hívott össze, amelyen tudatta, hogy 2017-ben már nem lép pályára, hogy nem lesz szüksége a műtétre, és reméli, hogy a 2018-as idényt teljesen felkészülten várja.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

– Nem akartam gyors döntést hozni, nem akartam részletenként tudatni, hogy mi vár rám. Végigjártam a szükséges utat, több orvosnál voltam, mindent megtudtam, így most teljes képpel állhatok a közvélemény elé. A döntésem pedig, hogy 2017-ben nem teniszezek, csaknem féléves szünetet tartok, megpróbálok ebben az időszakban teljesen felépülni, hogy a 2018-as idényben ismét az általam kívánt szinten teniszezhessek – mondta Đoković.

Elmesélte, hogy ez a könyéksérülés valójában már 2015 ősze óta kíséri, és azóta fájdalomcsillapítókkal játszott, ami eleinte eredményes volt, viszont az idén már érezte, hogy azok sem segítenek, és hogy hosszabb pihenő és a szükséges kezelés és felépülési folyamat nélkül már nem lehet eredményes.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy több mint 10 év profi pályafutást megúsztam komoly sérülés nélkül, és most nagyon jól értem, min mentek át azok, akik hasonló helyzetben voltak mint én most.

Đoković a következő két hónapban ütőt sem vesz a kezébe, pár hetes pihenő után viszont a legkomolyabb erőnléti edzésekbe kezd.

A szerb teniszező úgy gondolja – és ezzel az orvosok is egyetértenek –, hogy a féléves kihagyás elegendő lesz mind a felépülésre, mind az előkészületekre, hisz a jövő évet az első játékhéten kívánja megkezdeni.

– Lehetséges, hogy jól tettem volna, ha már a tavalyi Roland Garros után hosszabb pihenőt tartok, de úgy véltem, hogy az olimpiát nem hagyhatom ki. Azután becsapott, hogy a US Openen jól voltam, azt hittem, csinálhatom tovább az addigi tempóban.

Đoković azt is tudatta, hogy Andre Agassival már megegyezett a további együttműködésről, és szeretné, ha Mario Ančić is a csapatában lenne, de ez nem tőle függ, ezért szerződés még nincs, de néhány más név is számításba jöhet. Arra is kitért, hogy 2018-ban valószínűleg csökkentett tornaszámmal játszik, hogy ne terhelje túl ismét a szervezetét. Elmondta, hogy a teniszt továbbra is ugyanannyira imádja, mint pályafutása kezdetén, sikerszomja nem csökkent, és nem aggasztja, hogy a kihagyás miatt esik a ranglistán, amiért a jövő évi Australian Openen már a kezdeti fázisban, a 3–4. fordulóban összekerülhet a magasabban rangsoroltak egyikével.

– A következő hetekben a családom bővülése, második gyermekünk születése lesz az érdeklődésem középpontjában. Sajnálom, hogy nem játszhatok a Davis-kupában a franciák ellen, csak szurkoló leszek, és ugyanúgy szorítok majd nekik, mint most a vízilabdázóknak vagy a közeljövőben a kosarasoknak az Eb-n – nyilatkozta a volt világelső.

Aleksandra Krunić negyeddöntős lett a båstadi tornán. A szerbiai lány tegnap a bolgár Viktorija Tomovát győzte le, következő ellenfele pedig a Suárez–Mertens meccs továbbjutója lesz. A cortinai challengeren Danilo Petrović győzött, Miljan Zekić pedig kiesett, mivel nem használta ki a 6:3, 4:2-es vezetést, míg Gstaadban Dušan Lajović és Granbyban Stollár Fanny egyformán alacsonyabban rangsorolt ellenféltől szenvedett vereséget. Nancsangban ma Jelena Janković a 2. fordulóban a ranglistán 272. kínai Lu Jing-jinggel találkozik.