2024. március 28., csütörtök

Ülésezett a szerb kormány

A Sava kenyér továbbra is 46 dinárba kerül

Mai ülésén a szerb kormány elfogadta az Európai Bizottság és a szerb kormány közötti, a Copernikus program Sentinel adatainak felhasználását szabályozó együttműködési szerződésről szóló határozatot. A Sentinel–1, 2, 3 műholdak feladata elsősorban az óceánok vizsgálata, de a szárazföldek fölött repülve a szilárd földfelszín hőmérsékletét és színét is mérik. Szerbia az egyetlen olyan nem uniós európai állam, amely ingyen férhet majd hozzá a műholdak összes adatához, felvételéhez. Az együttműködés az újvidéki BioSens Intézetnek köszönhetően valósulhat meg. A szóban forgó intézet megnyerte az európai projektumok versenyét. Az EU a 2014–2020-as költségvetési időszakra körülbelül 4,3 milliárd eurót irányzott elő a Copernicus programra.

A szerb kormány elfogadta az információs-technológia és elektronikus közigazgatás irodája megalapításáról szóló rendeletet is. Munkájáért az iroda igazgatója a kormányfőnek felel. Az iroda feladata lesz észszerűsíteni az állami IT-erőforrást, összekapcsolni a különböző információs rendszereket, és támogatni az elektronikus közigazgatás rendszerét. Az iroda a kormányrendeletnek a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő nyolcadik napon kezdi meg munkáját.

Mindemellett a kormány a közszolgálatokban és más közintézményekben meglévő munkahelyek katalógusáról szóló rendeletet is elfogadta.

A kormány negyedik döntésének értelmében az úgynevezett Sava kenyér ára változatlan marad, azaz továbbra is 46 dinárba kerül.