2024. április 25., csütörtök

Újabb lépés a Goša ügyének megoldása felé?

A Smederevska Palanka-i Goša vagongyár sztrájkbizottsága várhatóan ma nyilatkozik arról a javaslatról, amelyet tegnap egyeztettek a munkaügyi perek békés megoldásával foglalkozó ügynökségben. Ha a munkások képviselői elfogadják az ajánlatot, befejeződhet a március óta tartó sztrájk. A javaslat szerint – melyet a vasúti járműveket gyártó cég vezetői, a sztrájkolók képviselői és az ügynökség békéltetői egyeztettek – a munkásoknak a tehervagonok és a forgó alvázak tervezett eladása után azonnal kifizetnének fejenként legalább 65 000 dinárt.

Az ügynökségben történt egyeztetést megelőzően a Goša dolgozóinak képviselői, valamint a Gazdasági Minisztérium illetékesei tegnap abban állapodtak meg, hogy az állam az adósságok átütemezésével, a smederevói vasművekkel való együttműködés kialakításával, valamint az iráni export kieszközlésével nyújt segítséget a vagongyárnak.

Milan Vujičić, a sztrájkbizottság elnöke elmondta: a szaktárca közvetített a Goša és a kínai Hesteel tulajdonában levő vasművek között, az utóbbi ugyanis tehervagonokat vásárolna. Ennek részleteiről várhatóan ma tárgyalnak. Abban is megállapodtak, hogy a Goša a Yugoimport SDPR cégen keresztül 50 forgó alvázat szállít Iránba. A Gazdasági Minisztériumtól úgyszintén ígéretet kaptak arra, hogy az állam átütemezi a Gošának a köztársasági alapok iránti 512 millió dináros tartozását.

Goran Knežević gazdasági miniszter megerősítette, hogy a szaktárca segíteni fog, de többször hangsúlyozta, hogy csak akkor, ha a munkások véget vetnek a sztrájknak és újra elindul a termelés. Közölte, hogy a sztrájkbizottsági tagokkal folytatott megbeszélésről átiratban fogja tájékoztatni a Goša tulajdonosait, akik sohasem léptek kapcsolatba a kormánnyal, noha az állam ezt többször is megkísérelte.

A vagongyár 4 munkása szombaton felfüggesztette az éhségsztrájkot. A bértárgyalások július 20-án kezdődtek, de a sztrájknak nem szakadt vége. A termelés azért állt le, mert a Goša 358 dolgozója három éve nem kap rendesen fizetést, járulékaikat sem fizetik, és egészségbiztosításuk sincs.