2024. április 19., péntek

Elégedetlenek a vajdasági málnatermesztők

Továbbra is vita tárgya az előlegezett ár

Tegnap a tartományi kormány épületében Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, valamint Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár tartott megbeszélést a vajdasági málnatermesztők egyesületeinek képviselőivel. A málnatermesztők azt követelik, hogy a közép-szerbiai termelőkhöz hasonlóan nekik is kínáljanak fel egy meghatározott összegű előleget.

Bojan Pejić elmondása szerint Kiskéren (Bačko Dobro Poljén) jelenleg mintegy 180 hektárnyi málnaültetvény van, és ez igen jelentős területnek számít. Éppen ezért azt szeretnék, ha a vajdasági málnatermesztőket is megfelelő elbírálásban részesítenék. Bojan Pejić elégedetlenségének adott hangot: Dobrivoje Radović, a Szerbiai Málnatermesztők Egyesületének képviselője ugyanis egyetlenegy alkalommal sem hívta megbeszélésre a vajdasági málnatermesztők egyesületeinek képviselőit.

Vuk Radojević és Branislav Nedimović a vajdasági málnatermesztőkkel beszélget (Fotó: Ótos András)

Vuk Radojević és Branislav Nedimović a vajdasági málnatermesztőkkel beszélget (Fotó: Ótos András)

– Szeretnénk, ha a munkánkat megbecsülnék, hiszen a málna minőségét illetően kétségtelenül felvehetjük a versenyt a közép-szerbiai málnatermesztőkkel. A 120 dináros ár elfogadhatatlan, hiszen az ariljei málnáért 160 dinárt ajánlottak előlegként – hangsúlyozta Bojan Pejić.

A paripási (ratkovói) Dalibor Sćepanović úgy véli, a tegnapi találkozó csupán az első lépés volt afelé, hogy beszéljenek a vajdasági málnatermesztőket érintő problémákról.

– A közép-szerbiai termelőkhöz hasonlóan követeljük, hogy a mi esetünkben is ajánljanak fel bizonyos összegű előleget, és szeretnénk, ha a málna ára ugyanannyi lenne, mint Közép-Szerbiában. A kérdést illetően azonban nem született konkrét megoldás – mutatott rá Dalibor Sćepanović.

A zárt ajtók mögött zajló tegnapi megbeszélés után Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter nem nyilatkozott az újságíróknak. Vuk Radojević illetékes tartományi titkár pozitívan értékelte azt, hogy Nedimović miniszter figyelemmel követi a vajdasági málnatermesztők munkáját. Véleménye szerint a megbeszélés igen eredményes volt.

– A málna ára várhatóan emelkedni fog a következő időszakban, minderről tanúskodnak a piacon tapasztalható tények. Ahogy Közép-Szerbiában emelték a málna előlegezett árát, úgy várhatóan Vajdaságban is sor kerül erre. Vajdaságban mintegy 1000 hektárnyi területen termesztenek málnát, ezért közösen kell az említett mezőgazdasági ágazat problémájára megoldást találnunk – mondta Vuk Radojević.