2024. április 18., csütörtök

Jača i razvijenija zaštita manjinskih prava

Jene Hajnal: Brojna pitanja će se razmatrati, koja je Ustavni sud početkom 2014.osporio - Ministar državne uprave Branko Ružić primio je predstavnike Nacionalnog saveta

Republički manjinski savet radi na najvišem nivou, i dalje će njime predsedavati premijer Ana Brnabić, tako da će i ubuduće najviše rangirane manjine sa najkompetentnijim ministarstvom moći da rešavaju svoje probleme - istakao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta, na sastanku sa Brankom Ružićem, ministrom državne uprave, predstavnicima Nacionalnih saveta i predstavnicima Koordinacionog saveta. Teme sastanka su bile raniji aktuelni problemi.

Nacionalni savet je pred izborima, otuda i donošenje Zakona o razvoju nacionalnih manjina, izrada strategije o informisanju i mnogobrojni drugi zadaci koji nam predstoje a koji do kraja ove, eventualno početkom naredne godine moraju biti gotovi. U izbornoj godini, potrebno je da država obezbedi finansiranje Nacionalnog saveta, istakao je Jene Hajnal i dodao da je od izuzetnog značaja za nas u oblasti obrazovanja očuvanje mreže u svim osnovnim i srednjim školama, očuvanje broja dece koji je u stalnom opadanju.

Posebno sam istakao oblasti informisanja i kulture koji su neizbežni, tako da su svi članovi Nacionalnog saveta osetili da se zaštita nacionalnih manjina razvija i jača. To nije samo nama u interesu, već i u interesu Srbije. Novoimenovani ministar je pokušao da nas ubedi u ovo a navedeni planovi govore tome u prilog. U budućnosti, njihova primena može biti posebno efikasna i uspešna u pogledu akcionog plana – rekao je predsednik MNS-a. Na inicijativu Koordinacionog tela, u budućnosti će se organizovati tematski sastanci, gde će se govoriti o oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika, gde će po potrebi, postojati mogućnost izmena u zakonu. 

Neizbežno pitanje je i finansiranje Nacionalnog saveta. Nadamo se da će u narednim godinama, dosadašnji budžet od 245 miliona dinara biti povećan, čime će se fond za manjine takođe povećati, što može biti efikasnije za buduće tematske pozive za konkurs. Ove godine je svega 1,8 miliona dinara bilo na raspolaganju za konkurs u oblasti informisanja – istakao je Jene Hajnal.

 Ministar za državnu upravu  Branko Ružić, izjavio je da je finansiranje Nacionalnih saveta stalna tema. Posebno u ovom trenutku kada se odvija konsolidacija državnog budžeta, a država traži da se štedi u svim oblastima. Ipak će pokušati da pronađu rešenje sa odgovarajućim ministarstvima kako bi se povećao budžet namenjen nacionalnim manjinama. U svom izveštaju, ministar je takođe spomenuo usvajanje dva zakona o nacionalnim manjinama, onaj važniji će doći do jeseni na dnevni red. Po njegovom mišljenju, ovi zakoni će znatno ojačati status Nacionalnih saveta, biće pojednostavljeni izbori naredne godine, te samim tim će rad Nacionalnih saveta biti transparentniji. Zakon o ljudskim i manjinskim pravima je spreman, samo ga treba dostaviti nadležnom ministarstvu u Vladi kako bi dospeo na raspravu u parlamentu.

Zakon o nacionalnim manjinama nije samo bitan u pogledu izbora, već će na red doći rasprava o mnogobrojnim pitanjima za koja se nadamo da ćemo pronaći i rešenja, a koja su osporena od strane Vrhovnog suda 2014.godine. Sada su tu nove mogućnosti, koje imaju za cilj da Nacionalnim savetima konačno daju odgovarajuće mesto u društvu, čime će pitanja o finansiranju, radu i nadležnostima doći u kontekst da osiguraju efikasniju zaštitu nacionalnih manjina – objasnio je Jene Hajnal.