2024. április 18., csütörtök

Felújították a Vöröskereszt népkonyháját

A Vöröskereszt Futaki utcai népkonyhája naponta 336 adag főtt ételt biztosít a rászorulók számára, az önkormányzat támogatásának köszönhetően a napokban befejeződött az objektum felújítása.

A népkonyha épületét újrafestették, megjavították a létesítmény homlokzatát, a konyha új felszerelést kapott, így a rászorulók ezentúl helyben is elfogyaszthatják napi meleg ételüket. A Vöröskereszt felújított épületébe tett látogatást tegnap Tihomir Nikolić, a városi tanács szociális és családvédelmi ügyekkel megbízott tagja, valamint Dragan Lazić, a városi Vöröskereszt titkára.

– A városi önkormányzat már több éve támogatja a Hátrányos helyzetű polgárokért elnevezésű programot. A finanszírozásról minden évben a polgármester dönt, a terv megvalósításáért pedig a Vöröskereszt a felelős. A program keretében az újvidéki önkormányzat területén élő, hátrányos helyzetű polgároknak naponta egy tál meleg ételt biztosítunk, a peremvárosi területeken élők számára pedig havonta egy ételcsomagot juttatunk el. A népkonyhán étkező gyermekek számára az önkormányzat minden évben egyhetes tengermelléki nyaralást szervez, ők Baošićiban élvezhetik a vakációt. Az a célunk, hogy minden rászoruló személyen segítsünk, és igyekszünk folyamatosan fejleszteni a szociális védelem szolgáltatásait – mondta Tihomir Nikolić. Hozzátette: az idén 28.950.000 dinárt irányoztak elő a népkonyha működtetésére, amelyben naponta 600 adag főtt ételt készítenek, és további, havi 800 ételcsomagot készítenek. Ezenkívül, az önkormányzat 12.000.000 dinárt költ a hátrányos helyzetű polgárok megsegítésére.

A napi főtt ételadag szétosztását a Vöröskereszt Futaki utca 14., illetve 67. szám alatti objektumaiban végzik, az év vége előtt pedig élelem- és télapócsomagokat osztanak. Dragan Lazić elmondta, hogy a program 1994 óta folyamatosan működik, 2013-ban a városi szociális és családvédelmi hivatal támogatásának köszönhetően az ételcsomagok számát 400-al növelték. A Vöröskereszt Futaki utcai épületét 2014-ben nyitották meg, a most befejezett felújítás után kiváló feltételek teremtődtek a felhasználók számára.