2024. április 19., péntek

A magasabb fizetés mindenki érdeke

A Szabadkai Munkaadók Egyesülete az illetékesektől vár segítséget a problémák megoldásában

A szürkegazdaság visszaszorítása és a munkaadókra nehezedő adóterhek csökkentése kapcsán állított össze egy ötletcsomagot a Szabadkai Munkaadók Egyesülete, melyet az illetékes városi, tartományi és kormányszervekhez is eljuttatnak. Az egyesület igazgatóbizottsága tegnap tartott gyűlésén több, a gazdaságot és a megmaradásukat érintő pont is megtárgyalásra került, a következő lépésben pedig segítségért fordulnak az illetékesekhez a problémák megoldásában.

Milan Jerinkić, az igazgatóbizottság elnöke elmondta, olyan kérdésekről van szó, amelyek a munkaadók és a dolgozók szempontjából is életbevágóan fontosak, s amelyek nagy problémát jelentenek a gazdaság területén, ezek a szürkegazdaság, az adók és járulékok, az állam hatékonysága és a duális oktatás.

A munkaadók növelnék a dolgozók bérét (Gergely Árpád illusztrációja)

A munkaadók növelnék a dolgozók bérét (Gergely Árpád illusztrációja)

– Az elmúlt periódusban a társadalom minden területén lezajlott egyféle demokratizálódás, kivéve a gazdaságot, mely nem kapta meg azt a helyet, ami jár neki. Emiatt ültünk ma össze és elemeztük ki a helyzetet, s ez alapján kezdeményezzük, hogy néhány fontos téma terítékre kerüljön, melynek eredményeként gazdasági növekedés érhető el, és emelkednének a bérek is. Egyrészt szeretnénk, ha a hazai vállalkozókat ugyanúgy kezelnék, mint a külföldi befektetőket, s ha mindannyian ugyanolyan feltételek mellett dolgozhatnánk a piacon. A szürkegazdaság mintegy harminc százalékban van jelen Szerbiában, sőt az államhatár miatt Szabadkán még ennél is nagyobb arányban, ahol a helyzetet tovább rontja a csempészés és egyéb nem törvényes ügyletek, melyek igencsak megnehezítik azok helyzetét, akik a törvénnyel összhangban dolgoznak. El kell kezdeni dolgozni a szürkegazdaság felszámolásán, s nem is kell sokat keresgélni, elég csak fellapozni például a hirdetéseket tartalmazó újságot, amelyben feketén árulnak különféle termékeket, úgyhogy a felügyelők máris kezdhetik az ellenőrzéseket, illetve jó lenne, ha elsősorban azokat a minicégeket ellenőriznék, amelyek nincsenek bejegyeztetve. Velük nem tudunk konkurálni, másrészről ott vannak a külföldi befektetők, akik nagyon sok anyagi támogatást kapnak s alacsonyabb árakkal tudnak megjelenni a piacon, mint mi. A szürkegazdaság visszaszorításával mindenki nyer, a dolgozó is, mert biztos és törvényes bérezésre számíthat, a munkaadó is, hiszen a terhek arányosan oszlanának el, és több pénz folyna be az államkasszába is, melyből javítani lehetne például az egészségügyön vagy az oktatáson.

Az igazgatóbizottság elnöke még hozzátette, az állam hatékonyabb működéséről eddig nem sok szó esett, holott végső ideje arról is beszélni, hogy milyen a gazdasági és az állami környezet, melyben a vállalkozónak dolgoznia kell, fejlődnie, embereket alkalmaznia és megtöltenie az államkasszát. Rámutatott, számos olyan terület van, ami nehézkesen működik, sok időt vesz igénybe, vagy a dolgozót elvonja a munkájától. Milan Jerinkić hozzátette, az oktatás terén is komoly problémák vannak, mert a hazai munkaadók bár többször is kezdeményezték, hogy indítsanak bizonyos tanfolyamokat, képzéseket, melyek elvégzése után olyan munkaerő jelenne meg a piacon, amilyenre szükségük van, mindig elutasításra találtak, miközben a külföldi vállalatok igényeit figyelembe veszik, így az oktatás és a gazdaság igényeinek összehangolásán még sokat kell dolgozni.

Mile Todorović és Milan Jerinkić a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Mile Todorović és Milan Jerinkić a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Mile Todorović, az egyesület közgyűlésének elnöke elmondta, azon dolgoznak, hogy javítsanak a feltételeken és azon a környezeten, amelyben a vállalatok dolgoznak a város területén, éppen ezért arra kérik az ebben a környezetben dolgozó vállalkozókat, vállalatvezetőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és együttesen próbáljanak megoldást találni azokra a problémákra, amelyek mindannyiukat érintik. Az egyik kulcsfontosságú kérdés pedig a munkaadók által havi rendszerességgel fizetett adók és járulékok, melyek igencsak megterhelik őket, miközben emiatt a dolgozóiknak nem tudnak nagyobb fizetést adni.

– Célunk a fizetések növelése, hogy az emberek normálisan meg tudjanak élni belőle, ehhez azonban csökkenteni kell a munkaadókra nehezedő terheket, hiszen ha a bérekről beszélünk, akkor mi mindig a bruttó összeget fizetjük ki, s ha a bruttó összeget nézzük, már korántsem beszélhetünk olcsó munkaerőről. Konkrét ötleteink vannak arra vonatkozóan, hogyan lehetne növelni a dolgozók bérét, csökkenteni az adók és járulékok összegét, s mindezt úgy, hogy az államkasszába ne folyjon be kevesebb pénz, mint eddig, s ezeket a javaslatokat úgyszintén eljuttatjuk az illetékes szervekhez – mondta Mile Todorović.

Mint elhangzott, a szürkegazdaság és az adók, járulékok csökkentése szoros kapcsolatban áll egymással. A terhek csökkentésével a szürkegazdaságban dolgozó cégek, egyének egy részét biztosan sikerülne bekapcsolni a legális működésbe, a felügyelőség ellenőrzése révén továbbiak kezdenének törvényes munkába, s így az államnak is megnőne a bevétele, másrészt amennyivel csökkennének a jövedelemhez kapcsolódó adóterhek, a munkaadók úgy tudnák arányosan növelni a béreket, illetve arra is van javaslatuk, hogyan lehetne a fizetésből származó bevételeket másként elosztani, hiszen Belgrád a teljes összeg negyven százalékát kapja, az egész ország pedig a többi hatvan százalékot. Amennyiben Belgrád több terhet vállalna, az ország többi részét pedig valamelyest tehermentesítenék, sokat javulna a helyzet, hiszen mint a Szabadkai Munkaadók Egyesületének képviselői rámutattak, az alacsony fizetés elcsüggeszti az embereket, negatívan hat a munkára, a foglalkoztatásra, és egyre többen vándorolnak el, márpedig a munkaadóknak harcolniuk kell ez ellen, különben nem lesz, aki dolgozzon nekik.