2024. április 24., szerda

Változtatni közösen kell

Óbecsén nemzetközi konferenciát tartottak a fenntartható fejlődésről

Augusztus 23-án és 24-én az ENSZ New York-i székházában mutatják be a belgrádi Médiaképzési Központ A béke dunai hajója című projektumát. A fenntartható turizmus nemzetközi évének szentelt idegenforgalmi konferencia keretében sorra kerülő esemény előtt a projektumot a napokban Karlócán és Újvidéken is bemutatták.

Bojan kedvenc tandemével Marko Novaković Európa-bajnok kajakos is fordult egy kört (Fotó: Fehér Rózsa)

Bojan kedvenc tandemével Marko Novaković Európa-bajnok kajakos is fordult egy kört (Fotó: Fehér Rózsa)

Szerdán Óbecsén jártak a nemzetközi projektum vezetői és résztvevői, akiket az óbecsei Rotary Club és az óbecsei önkormányzat látott vendégül.
– A 2001 óta működő civil szervezetünk egyik legfontosabb projektuma A béke dunai hajója, amely egy utazó műhely, amelyben a Duna-menti fiatalok és külföldi vendégeik arról tanulhatnak, hogyan használják a digitális, információs és médiatechnológiákat arra a célra, hogy a Duna és a Duna-menti települések kincseit másoknak is megmutathassák. A fiatalok az idén harmadik alkalommal utaznak a Duna-mentén, de ezúttal csak a folyó szerbiai szakaszán. Az ENSZ is felismerte ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét, ezért kaptunk meghívást az augusztusi konferenciájukra – mondta el Miomir Rajčević, a Médiaképzési Központ elnöke.
Óbecse ugyan nincs a Duna partján, a projektum résztvevői mégis tettek egy kis kitérőt a városba, ugyanis Rajčević szerint itt indult el a társadalmi összefogás egyik legszebb példája, amit egész Szerbiára szeretnének kiterjeszteni. Az óbecsei Rotary Club a belgrádi Médiaképzési Központtal közösen dolgozta ki a Tandem-projektumot, amelynek köszönhetően az óbecsei vak Bojan Biga tandemkerékpárokat készít és árul. A tegnapi eseményen az ausztrál, görög, horvát és török vendégek ki is próbálhatták a fiatalember által készített bicikliket.
– A Bojan Biga által készített tandemek egy részét sikerült eladnunk, egyet éppen a Rotary Club vásárolt meg és adományozott a péterrévei Keljački ikreknek, akik közül az egyik kisfiú vak. Továbbra is várjuk a régi kerékpárokat, amelyekből Bojan tandemeket készíthetne. Az újakat az Ada Ciganlijára, kölcsönzésre szánjuk, és az így szerzett bevételt is visszaforgatnánk az új tandemek készítésébe – tudtuk meg Dragan Gligorićtól, az óbecsei Rotary Club elnökétől.
A délelőtt folyamán a községháza dísztermében az Együttműködés új modelljei a fenntartható fejlődésért című konferencia keretében a köz- és magánszféra, valamint a civil szervezetek által támogatott társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi felelősségvállalás fontosságáról és modelljeiről volt szó, Peter Pece Gorgievski, az ausztrál Unity in Diversity szervezet koordinátora az Egység a különbözőségben elnevezésű projektumról beszélt, Miomir Rajčević pedig többek között a Duna- és a Tandem-projektumokat ismertette. Délután a Bogdan Dunđerski-kastélyban nyitott beszélgetést szerveztek a Változtassunk a dolgokon! elnevezésű Rotary-koncepcióról, amellyel ugyancsak a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi felelősséget szeretnék népszerűsíteni a szervezetek.