2024. április 25., csütörtök

Jutalom a legjobb diákoknak

Koszorúzás és ünnepi ülés Csóka község napján

A szombaton megtartott IX. Csóka-napi Bográcsfesztivált követően tegnap, kedden délelőtt a katolikus temetőben koszorúzással folytatódtak a július 26-ához, Csóka napjához kötődő ünnepi programok.

Gyömbér Stana polgármester és Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke helyezte el az emlékezés virágait (Gergely József felvétele)

Gyömbér Stana polgármester és Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke helyezte el az emlékezés virágait (Gergely József felvétele)

A község elöljárói megkoszorúzták a csókai lakosságot megtizedelő 1831-es kolerajárvány áldozatainak emlékére állított keresztet. 1831. július 26-án, Szent Anna napján hunyt el az utolsó kolerás beteg. Csóka akkori polgárai 1855-ben fogadalmat tettek, hogy minden évben hálaadó szentmisén emlékeznek meg erről a napról.

A kolerakeresztnél Gyömbér Stana polgármester és Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke helyezte el az emlékezés virágait, majd a Művelődési Ház előcsarnokában kiállítás nyílt a Paletta Egyesület amatőr festőinek munkáiból. A Művelődési Ház nagytermében 11 órai kezdettel tartották meg a községi képviselő-testület ünnepi ülését. Az ünneplő közösséget elsőként Oláj Tibor köszöntötte, majd Gyömbér Stana beszámolt az elmúlt egy év megkezdett és befejezett jelentősebb beruházásairól.

– Az oktatás minőségének a javítását szolgáló beruházásokkal kezdeném, a csókai és a padéi általános iskola szanálására jelentős eszközöket sikerült mozgósítani, a nyílászárók cseréjének és egyéb munkálatoknak köszönhetően javult a létesítmények energiahatékonysága, kisebbek lesznek a fűtési kiadások stb. Az egészségügyben is több beruházás folyik, ki kell emelni közülük a gyermekorvosi és a nőgyógyászati rendelők felújítását, utána következik majd a fogorvosi rendelő.

A díjazottak Gyömbér Stana és Oláj Tibor társaságában (Gergely József felvétele)

A díjazottak Gyömbér Stana és Oláj Tibor társaságában (Gergely József felvétele)

A mezőgazdasági titkárság támogatásával végéhez közeledik Csókán a több éve tartó vízvezeték-felújítás negyedik fázisa. A több mint 20 millió dináros beruházás húsz százalékát a költségvetésből teremtettük elő. A mezőgazdasági területek belvízvédelmére ötmillió dinárt költöttünk, a lecsapolási munkálatokra pedig több mint 40 millió dinárt. A művelés alatt álló földterületek egy részén illegális szemétlerakók alakultak ki, ezeknek az eltávolítására 1,5 millió dinárt fordítottunk, ugyancsak a mezőgazdasági titkárság jóvoltából. Tiszaszentmiklóson sikerült felszámolni a faluszéli illegális szeméttelepet, amelynek a helyét drótkerítéssel vettük körül. A napokban írjuk ki a közbeszerzési pályázatot a padéi ivóvízhálózat felújításának második fázisára 4,16 millió dinár értékben, a pénz nagyobb részét a mezőgazdasági titkárság hagyta jóvá.

Éveken át húzódott a csókai Gábriel arkangyal pravoszláv templom felújítása, erre a célra 11,4 millió dinárt teremtettünk elő a községi költségvetésből. A csókai, tiszaszentmiklósi és padéi piac kérdése is évek óta megoldásra vár, folyamatban van a tervdokumentáció kidolgozása, az előírásoknak megfelelő modernizált piacok kialakítása után a kommunális közvállalat veszi át a piacok fenntartását és üzemeltetését. Padén és Szajánban az elmúlt időszakban több utca aszfaltozását is sikerült befejezni, ami a jelentősebb beruházások közé tartozik – emelte ki többek között ünnepi beszámolójában a polgármester asszony.

Az ünnepi műsorban Kónya Lívia és Milan Stevanov egy-egy verset szavalt, majd fellépett Korponai Zsolt Csókáról elszármazott hegedűművész, Varga Ákos kísérte zongorán.

Az ünnepségen jelen volt többek között Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, a szomszédos községek vezető tisztségviselői, a közintézmények, a közvállalatok, a művelődési, oktatási, sport- és más civil szervezetek képviselői.

A község napja alkalmából az önkormányzat az idén is pénzjutalomban részesítette a legsikeresebb nyolcadikos diákokat. A község általános iskoláiból 17 Vuk-diplomás tanuló került ki. Rajtuk kívül pénzjutalomban részesült, 5000 dináros vásárlási utalványt kapott a csókai középiskola legjobb diákja, Nyilas Nikoletta és Hugyi Dávid karatézó, a község legsikeresebb sportolója.