2024. március 29., péntek

A magyar népzene népszerűsítéséért

Eseménydús időszak áll a Juhászok Civil Szervezet mögött – Ősszel új népzenei lemez megjelentetését tervezik

A Juhászok Civil Szervezet az elmúlt időszakban is a magyar népzene népszerűsítéséért, annak minél szélesebb közönséghez való eljutásáért tevékenykedett. Több generációt is megpróbáltak megszólítani, a farsangi ünnepkörben óvodákat jártak műsoraikkal, Magyarkanizsa község összes iskoláskor előtti intézményébe eljutottak. Tavasszal a dreai és a hajdújárási Lurkóházakban adtak gyermekkoncerteket. Ilyenkor mintegy 15 különféle hangszert mutattak be, bevezették a gyermekeket a népzene alapismereteibe, megszerettették velük a népdaléneklést. Mindezeket Juhász Gábor, a szervezet elnöke, a Juhász-zenekar vezetője mondta el nekünk, amikor a mögöttük álló, rendezvényekben gazdag időszakról kérdeztük.

– A fiatal korosztálynak már az elmúlt ősz óta havi rendszerességgel táncházakat szervezünk Szabadkán. A Klein house bizonyult legjobb helyszínnek, mivel itt sok magyar középiskolás és egyetemista megfordul, és a város művészei közül is sokan kedvelik ezt a helyet. Ezeken az esteken a fiatalok táncoktatók segítségével sajátíthatják el a választott tájegységek tánclépéseit. Egy-egy ilyen rendezvényen mintegy 50 főt sikerült megszólítani, hogy álljon be hagyományos magyar táncokat táncolni. A táncházakat a Halmos Béla-program támogatásával valósítjuk meg.

A Juhászok Civil Szervezet tavaszi nagy rendezvénye a Folk Music Fest népzenei fesztivál volt Palicson. A Szabadtéri színpad felújítása miatt idén a Vigadó teraszán szervezték meg a koncerteket május utolsó hétvégéjén. A házigazda Juhász-zenekaron kívül felléptek a Szabadkai Zeneiskola növendékei, a Pendergő tamburazenekar, a Mentés Másként együttes, Patonai Bátor, a Duhaj zenekar és a Danubia tamburazenekar.

– Esténként 100–200 vendégünk volt. Úgy látjuk, hogy ez a fesztivál egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sokan látogatják Magyarországról is. Ezt a rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap és Szabadka Város Önkormányzata is támogatta. A Juhász-zenekar mindemellett egy nagy produkciót is színpadra állított Szegeden. Az IH rendezvényközpontban olyan vendégek közreműködésével tartottunk egy egész estés nagykoncertet, mint Csizmadia Anna, Junior Prima Díjas népdalénekes és Zimber Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosa. A telt házas koncert szintén a Halmos Béla-program támogatásával jött létre – tudtuk meg Gábortól.

A szakmai munka nyári kicsúcsosodása pedig a harmadszor megrendezett Juhász Népzenei Tábor volt. A horgosi Túrú-tanyán mintegy 40 fiatal népzenész tanulhatott a Juhász-zenekar tagjainak irányításával vonós hangszereken, tamburán, citerán és furulyán muzsikálni szatmári és mezőségi népzenét. Az oktatásban részt vettek a magyarországi Bürkös zenekar tagjai is, akik kalotaszegi muzsikát oktattak a résztvevőknek, akik korábban részt vettek a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vonós zenész képzésén. A táborban többen a népi hangszerek készítésével, javításával is megismerkedhettek. Az oktatók segítségével például a citerakészítés és a vonószőrözés csínját-bínját sajátították el a táborlakók.

A zenekar a nyár folyamán a fesztiválokat járja. Muzsikáltak a Győrkőc fesztiválon Győrben, a szegedi Martin György Néptáncfesztiválon, a kalocsai Duna Menti Folklórfesztiválon, a szerencsi Magy Art Fesztiválon és még számos hazai és külföldi rendezvényen. Őszre folytatják a táncházaikat, képzéseiket és koncertjeiket, illetve egy új lemez megjelentetését is tervezik.