2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Háború után

Török Ferenc: 1945

1945. augusztus 12-e van. Európában már három hónapja befejeződött a második világháború. Vonat áll meg egy magyar falu vasútállomásán. A vonatról két fekete öltözetű, fekete kalapos, idegen férfi száll le. Egy idős és egy fiatal. Ládákat hoztak magukkal. Titokzatos szállítmányukat felpakoltatják egy lovas kocsira, ők pedig a kocsi mögött gyalogszerrel indulnak el a poros országúton a település felé. Az óvatos állomásfőnöknek köszönhetően, aki az érkezők láttán azonnal kerékpárra pattan, a zsidó férfiak jöttének híre jóval a megérkezésük előtt eljut a faluba, amelynek lakói éppen a jegyző fiának esküvőjére készülnek.

Török Ferenc fekete-fehér technikában készült 1945 című játékfilmje azoknak a művészi alkotásoknak a sorába tartozik, amelyek a második világégés alatt és az utána következő átmeneti években játszódó események emberközeli feldolgozása által igyekeznek segíteni a társadalom szembesülését egy zavaros időszak okozta traumákkal. A Szántó T. Gábor elbeszélése alapján készült mű, egy falu népének ábrázolásán keresztül, testközelből érzékelteti a korabeli magyar társadalomban uralkodó állapotokat, az emberek magatartásának és a köztük uralkodó viszonyoknak az elemzésével boncolgatva a kisember szerepét a politikai viharok örvénylésében.

1945 nyarán még nem tudni, mit hoz a jövő, de már érezni, hogy egy új világ következik. A faluban jelen vannak az orosz katonák, a menyasszony hadifogságból hazaérkezett korábbi vőlegénye fesztelenül bratyizik velük, a lakosság zöme azonban ódzkodik tőlük. A két zsidó érkezéséről szóló hír villámgyorsan terjed el a településen, alapjaiban zavarva meg annak bejáródott működését. Az emberek csak találgatni tudnak, vajon kik lehetnek az illetők, mit akarhatnak, s leginkább azt, hogy rájuk nézve ez milyen következményekkel járhat. Miközben a két férfi szó nélkül sétál végig a falun, mindenki a maga módján próbál elszámolni lelkiismeretével.

A jól kidolgozott karakterek által Török Ferenc szemléletesen láttatja a falu lakóinak felbolydult viselkedését a jövevények érkezésének hallatán. Mindössze néhány óra leforgása alatt sokáig leplezett bűnökre derül fény, hőn őrzött titkok tudódnak ki. Külön ki kell emelni a szerep kedvéért tizenöt kilót hízott Rudolf Péter által remekül alakított jegyző személyét, aki helyi kiskirályként gátlástalanul igyekszik egyengetni mind saját, mind a közösség sorsát, ha az érdek úgy kívánja, nem ódzkodva sem az árulástól, sem a visszaéléstől. Az 1945 jól elmesélt, sallangmentes, feszesre vágott, tartalmilag és formailag egyaránt letisztult film. Számvetés a kínos múlttal.

Rendező: Török Ferenc. Forgatókönyvíró: Szántó T. Gábor, Török Ferenc. Producer: Angelusz Iván, Reich Péter, Török Ferenc. Operatőr: Ragályi Elemér. Vágó: Barsi Béla. Zene: Szemző Tibor. Szereplők: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell, Znamenák István, Szalontay Tünde, Terhes Sándor, Székely B. Miklós, Gados Béla. 91 perc, 2017, Magyarország.