2024. április 19., péntek
Európai Filmek 24. Fesztiválja – Palics

Fesztiváloztunk és filmekre fókuszáltunk

Kiváló filmalkotásokat láthattunk, de szerényebben zajlott le az idei palicsi filmfesztivál

A múlt héten zajlott a 24. palicsi filmfesztivál. A szervezőktől azt hallhattuk, hogy lényegesen kisebb költségvetéssel rendelkeztek, ami kihatott az idei program-összeállításra is. A filmkedvelőknek rossz hír volt, hogy a megszokottnál kevesebb filmet tekinthettek meg. Elmaradt például a fesztivált megelőző, a klasszikus filmek digitalizált verzióit bemutató programrész Szabadka főterén. Továbbá a fő versenyprogram helyszínén, a palicsi nyári színpadon, az első és az utolsó nap, egy-egy filmet vetítettek, a korábbi kettő helyett. Míg az előző években több mint száz alkotást láthattunk, idén ez a szám nyolcvanra csökkent. Ez sem kevés, és még így is örömteli élményben lehetett részük azoknak, akik szeretnek filmeket nézni, de a számok szempontjából visszaesést jelent. A kisebb költségvetés megmutatkozott például abban is, hogy nem volt fesztiválújság, amely arra hivatott, hogy bemutassa a fesztiválra beválogatott filmeket és a Palicsra érkező alkotókat, a vendégek szívesen lapozták, mondhatni reprezentatív képet adott a fesztiválról és dokumentálta azt.

Kevesebb volt a fesztiválparti, ami nem tűnhet lényegesnek, viszont hozzájárul ahhoz, hogy a fesztiválvendégek kellemesen érezzék magukat itt-tartózkodásuk idején és a fesztiválhangulat megéléséhez. Az ugyanis vitathatatlanul fontos, hogy a fesztivál jó hírét vigyék szerte a világba. A filmalkotók, akik a fesztiválon képviselik a filmjeiket, gyakran nem azért jönnek, hogy filmeket nézzenek, azt megteszik máshol, azonban nagyon fontos számukra az ismerkedés, a kapcsolatteremtés, a barátkozás más filmalkotókkal, amire egy jól megszervezett, gazdag tartalommal bíró fesztivál remek alkalmat adhat. Hallottunk már olyan esetekről is, hogy épp a palicsi filmfesztiválon alakult ki egy-egy filmes együttműködés, vagy épp a fesztivál hangulata, a helyszíne ihletett meg valakit egy újabb projekthez.

Minden bizonnyal a szűkülő pénzkeretnek tudható be az is, hogy kevesebb filmalkotót láthattunk az idei filmfesztiválon. Az új magyar filmeket bemutató programrész kétségkívül nagy érdeklődésnek örvend, de ehhez a programrészhez kötődően egy vendég sem érkezett Magyarországról, holott a közönségnek is felemelő érzés a vetítésen köszönteni azt az alkotót, aki a megtekintett filmet képviseli, legyen szó rendezőről vagy épp színészről.

Egészében nézve viszont, még így is nagyon jól sikerült az idei fesztivál és kellemes hangulatban telt el. Megmaradtak a fő, megszokott programrészek, amelyekben kiváló filmalkotásokat láthattunk. A fesztivál lépést tartott az európai filmes újdonságokkal, teljesítette a küldetését, méltán népszerűsítette az európai filmezést. A nyitónapon például az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál győztes alkotását, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmet vetítették, de megtekinthettük egyebek közt Mundruczó Kornél újabb filmjét, a Jupiter holdját is. Sok film emberi sorsokról, Európa jelenéről szólt, vélhető jövőjét vetítette elő és vissza-visszatérő téma volt a korrupció. Az állampolgár, A martfűi rém, a Kojot, a Magyar csapat – "...még 50 perc...", az Álom hava és az 1945 című filmek által betekintést nyerhettünk az új magyar filmtermésbe, míg a Horvát filmek a fókuszban programrész keretében új horvát filmeket láthattunk. A palicsi filmfesztivál ezúttal is hangsúlyozta a környezetvédelem jelentőségét, ami életbevágóan fontos téma. Ehhez kapcsolódó filmeket az Eco Dox programrészben láthattunk, de vitafórumra is sor került a Palicsi-tó és a Ludasi-tó szanálását illetően. Amit mindenképpen fontos kiemelni, hogy a palicsi filmfesztivál külön figyelmet fordít a fiatal, független filmesekre, ily módon itt helyet kapnak rövid, kísérleti filmek is. Ehhez hangulatos helyszínt adott a felújított palicsi Abbázia mozi. Mivel pedig a palicsi filmfesztivál együttműködik más fesztiválokkal is, így azok programjaiba is betekintést nyerhettünk, idén a belgrádi Bosifestet, a fogyatékkal élők nemzetközi fesztiválját mutatták be.

Ezúttal is Palicson üdvözölhettünk fiatal, első filmes rendezőket, valamint ünnepelt alkotókat is. A fesztivált dicséri, hogy a filmkedvelők találkozhattak Slavko Štimaccal, valamint az Oscar-díjas Christopher Hamptonnal is.