2024. március 29., péntek

Jézus-barát gyalogtúrázók a Csákó-halmon

Két váltásban 400 általános és középiskolás táborozik Tóthfaluban

Tóthfaluban a parókia és az iskola környéke tele van színes sátrakkal, itt lakik az a mintegy kétszáz általános és középiskolás diák, akik részt vesznek a háromnapos Jézus-barát Gyalogtúrán. A tizennégy évvel ezelőtt indult vallásos tábor már annyira népszerű a gyerekek körében, hogy még egy váltást szerveznek meg hasonló létszámmal, ami azt jelenti, hogy két alkalommal összesen több mint 400 fiatal vesz részt a Jézus-barát Gyalogtúra programjában.

Egymás után érkeznek a gyalogló csoportok (Gergely József felvétele)

Egymás után érkeznek a gyalogló csoportok (Gergely József felvétele)

Az első váltás táborozó július 20-án érkezett meg Tóthfaluba. Az első napi ismerkedés után másnap, pénteken a reggeli után tízfős csoportokra osztva, középiskolás csoportvezetőkkel a nagy hőségben nekivágtak a több mint tíz kilométeres gyalogútnak. Déli, rekkenő hőségben érkeztek meg az Oromhegyes melletti Csákó-halomra, ahol az első zentai csata emlékművénél megpihentek, ettek-ittak, imádkoztak, majd visszaindultak Tóthfaluba a táborhelyükre.

Az oromhegyesi, hetedikes Rekecki Dávid korábban nem volt ilyen vagy hasonló táborban: – A tűző napon való gyaloglás meg sem kottyant, két órán át meneteltünk csoportokban, észre sem vettük, milyen gyorsan ideértünk, útközben beszélgettünk, tréfálkoztunk. Uzsonna, pihenés és ivás után gyalogolunk vissza, majd Tóthfaluban este érdekes programok várnak ránk.

A péterrévei Horváth Diana már tapasztalt csoportvezető: – Én már hat év járok a Jézus-barát Gyalogtúrákra, akkor kapcsolódtam be, amikor Péterrévén szervezték meg a tábort. A tábor előtti szervezőmunkában is részt veszek. A tóthfalusi tábor részvevőit három korosztályba osztottuk be. A legfiatalabbak az ötödikesek és hatodikosok, a következő csoport a hetedik-nyolcadik osztályosok, a harmadikat pedig a középiskolások alkotják. A részvevőket tízfős csoportokba osztjuk be, és egy-egy középiskolás vagy egyetemista foglalkozik velük, vezeti a csoportot. Én már befejeztem a középiskolát, őszre egyetemista leszek, angol nyelvet tanulok.

Szilárd atya lelkesen szervezi a népszerű gyalogtúrát (Gergely József felvétele)

Szilárd atya lelkesen szervezi a népszerű gyalogtúrát (Gergely József felvétele)

A Jézus-barát Gyalogtúrát 2003-ban szervezte meg először Balcsák Szilárd atya, erdélyi tapasztalatok alapján, ahol részt vett a jezsuita szerzetesek Márton Áron Imatúráján.

– Innen az indíttatás számunkra, hogy itthon is hasonló túrát szervezzünk. Az évek során egyre többen és többen csatlakoztak hozzánk. Minden évben más-más bácskai plébánián szervezzük meg. Az idei táborra is majdnem négyszázan jelentkeztek, főleg Bácskából, de Hódegyházáról, Muzsláról, Nagybecskerekről és Magyarországról is érkeztek táborozók, akiket a nagy létszámra való tekintettel két váltásban fogadunk Tóthfaluban.

Nagyon sokan segítenek a szervezésben, nagyon sok adományt kapunk, aminek köszönhetően szinte ingyenes a táborozás a gyerekek számára. Mindössze 400 dináros jelképes részvételi díjat kérünk. A gyalogtúra célja, hogy igényes kikapcsolódást és lelki feltöltődést nyújtsunk a kamasz gyerekeknek. Különösen azoknak, akiknek az anyagi helyzetük miatt nincs lehetőségük nyaralni vagy drága táborokban részt venni.

Mint már az elnevezés is árulkodik, a túra istenközpontú. A szervezők, akik ma már főleg egyetemista fiatalok, a vallásukat nap mint nap élik és gyakorolják. A tábor valójában ennek a megélt hitnek a tettekre váltása. Látható jele annak az igazságnak, hogy az istenszeretet mindig összekapcsolódik az emberszeretettel. Az egyetemisták önzetlen szeretetükkel lehetőséget adnak kamasz kisbarátaiknak, hogy ők is megismerhessék Istent, aki minden jónak forrása.

Uzsonnaosztás a Csákó-halmon (Gergely József felvétele)

Uzsonnaosztás a Csákó-halmon (Gergely József felvétele)

A tábor istenközpontúságán túl fontos megemlíteni a napi fizikai próbatételt is. A gyalogtúra három alappillérre épül: a vallásosságra, a barátkozási alkalomra és a próbatételre. A vallásosság azt jelenti, hogy a gyerekek szentmisén vesznek részt, megtanulnak imádkozni, keresztet vetni, foglalkoznak a Bibliával, Jézus tanításaival. Minden gyereket, a problémásakat is szívesen látjuk, még ha nincsenek is megkeresztelkedve.

A tapasztalások során felismertük, hogy sok kamasz gyereknek gyenge az önértékelése. Egyik okát ennek abban látjuk, hogy nincsenek igazi fizikai próbatételeik. Hogy ezen változtassunk, a tábor ideje alatt mindennap túrázunk. Ez a gyakorlatban napi 15-20 km gyaloglást jelent. Erre fizikailag minden egészséges kamasz gyerek képes, csak kevesen hiszik el magukról.

Megdöbbentő tapasztalni azt az örömöt a gyerekek arcán, amit egy-egy végiggyalogolt nap után látunk. Ezt szokták mondogatni egymás közt: „Megcsináltuk!” Bízunk benne, hogy életük folyamán esetleges nehézségekbe ütközve vissza tudnak majd emlékezni ezekre a tapasztalatokra, és a segítségükre lesznek – mondta Szilárd atya.

A Jézus-barát Gyalogtúra első váltása július 24-én zárult, majd július 30-tól augusztus 3-ig a második váltás ismerkedik egymással, Tóthfaluval és környékével.

Az újságírók együtt izzadtak a túrázókkal (Gergely József felvétele)

Az újságírók együtt izzadtak a túrázókkal (Gergely József felvétele)

Jólesik a friss víz és a pihenő a déli forróságban (Gergely József felvétele)

Jólesik a friss víz és a pihenő a déli forróságban (Gergely József felvétele)