2024. április 18., csütörtök

Az átlagosnál melegebb az idei nyár

A meteorológusok szerint vasárnaptól ismét erőteljes felmelegedés veszi kezdetét, és csak augusztus 3-a környékén lélegezhetünk fel

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) mérései szerint az idei nyár melegebb az átlagosnál, sok a hőhullám és a trópusi nap. Ennek ellenére az intézet nem számít arra, hogy a 2017-es nyár rekordokat dönt, se a hőhullámok, se a trópusi napok tekintetében. Július 25-ig Szerbia egyes vidékein három hőhullámot jegyeztek, a RHZM számításai szerint augusztus végéig még két ilyen hullámmal számolhatunk – 2012 nyarán összesen öt hőhullám volt. Az idei hőhullámok rövidebb idei tartanak, mint az öt évvel ezelőttiek, és a legmagasabb hőmérsékletek sem érik el az akkor mértet.

Június 1-től idáig Belgrádban 36 trópusi napot jegyeztek, a síkvidéken 22 és 32 között alakult a számuk, a Zlatibor környékén pedig öt ilyen nap volt. A trópusi napok tekintetében első helyen továbbra is Negotin áll. A kelet-szerbiai településen 1928-ban 76 trópusi napot jegyeztek. 2012-ben Belgrádban 62 trópusi nap volt, Nišben 72, Leskovacon 73, Újvidéken pedig 60.

Holnap még kellemes hőmérsékletekre számíthatunk, az ország legnagyobb részén a legmagasabb nappali hőmérséklet nem haladja meg a 25 Celsius-fokot. Esőre, záporra, zivatarra több helyen is kilátás van. A meteorológusok szerint pénteken 28 Celsius-fok környékén alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, szombaton 31 Celsius-fok környékén, vasárnap és hétfőn elérheti a 34 Celsius-fokot, keddtől azonban ezt is meghaladhatja és ismét megközelítheti a 40 Celsius-fokot. Az újabb lehűlés várhatóan augusztus 2-án vagy 3-án, esetleg azután érkezik meg. A lehűlés mértéke és időtartama egyelőre ismeretlen.