2024. április 25., csütörtök

Meleg őszt, enyhe telet jósolnak

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet klímaprognózissal foglalkozó részlegének számításai szerint az idei ősz meglepően meleg lesz. Az ősz folyamán a síkvidéken 19-26 nyári napra számíthatunk, a domb- és hegyvidéken hatra, állítják az időjósok.

A síkságon a középhőmérséklet legmagasabb értéke várhatóan 17 és 20 Celsius-fok között alakul, a hegyvidéken pedig 10 és 15 Celsius-fok között. Az ősz folyamán a síkvidék lakossága 4-14 faggyal induló napra számíthat, a hegyvidéken pedig 36-40 ilyen napra van kilátás.
A szeptember száraznak ígérkezik, ugyanakkor nem szárazabbnak az átlagnál. A középhőmérséklet várhatóan 1,2 Celsius-fokkal haladja meg az átlagot. Október átlagosan meleg és nedves lesz, ezúttal sem marad el a vénasszonyok nyara. A legmagasabb középhőmérséklet 0,6 Celsius-fokkal fogja meghaladni az átlagosat. Novemberben szintén az átlagnál magasabb középhőmérsékletre számítanak a meteorológusok, ugyanúgy, mint decemberben, amikor a legmagasabb középhőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladhatja meg az átlagosat. Decemberben az átlagnak megfelelő csapadékmennyiségre számítanak. A január szintén melegebbnek ígérkezik az átlagosnál.