2024. április 25., csütörtök

A Duna 7 mesét mesél

Ezen a héten szlovákul. A címben említett elnevezés alatt megszervezett rendezvénysorozatot az újvidéki Városi Könyvtár és a Városi Kertészet, valamint a Heror Media Pont és a Kisebbségi- és Helyi Médiafejlesztési Központ valósítja meg, a vajdasági kisebbségi médiát hirdeti, valamint a nemzeti kisebbségek kultúráját, hagyományait igyekszik ápolni.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Strandon augusztus 5-éig szlovák és szlovén nyelv tanulására van lehetőség. A szervezők azt szeretnék, ha sikerülne minél több gyermek érdeklődését felkelteni a környezet nyelvei iránt, és ha a programokra nemcsak a szerb, hanem a más anyanyelvű kicsiket is minél nagyobb számban beneveznék szüleik.

A múlt héten magyarul tanultak, ezen a héten, mint már említettük, szlovák nyelvtanfolyam kezdődött a lombok alatt. A kurzus realizálásában részt vállalnak a Hlas l’udu szlovák lap munkatársai is… Tehát, azok, akik szeretnék megtaníttatni gyermeküket szlovák alapfogalmakra, a Strand végében működő fiókkönyvtárban jelentkezhetnek. Az ingyenes program azért is előnyös, mert a gyerekeknek alkalmuk nyílik ismerkedni, játszani, a szülők pedig ez alatt az idő alatt „fellélegezhetnek”, és élvezhetik a Strandot anélkül, hogy felügyelniük kelljen a gyerekre. A programot mindenekelőtt alsósok számára képzelték el, de a korhatár igen flexibilis: egészen kicsi gyerekeket is ugyanúgy bevesznek, mint tizenéveseket. Minderről bővebben a rendezvény Facebook-oldalán: Pod krošnjama na Štrandu.