2024. március 29., péntek

Leszakadt az ég

A hétvégéig tart a hűvösebb idő

A zivatar hétfőn késő este érte el Szabadkát, és miután órákig dörgött és villámlott, éjjel egy óra körül megnyíltak az ég csatornai és zuhogni kezdett az eső. A palicsi Meteorológiai Állomástól kapott információk szerint négyzetméterenként 29 liternyi eső esett. Az elmúlt napokban tapasztalható kánikula után várható volt, hogy a forróságnak zivatar vet véget, melynek nyomában hidegebb levegő érte el a térséget, és a következő néhány napban egy kicsit alkalmunk van felfrissülni, hiszen a hétvégéig nagyjából ilyen marad az idő.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Igen forró hónapot hagyunk lassan magunk mögött, július legnagyobb részében 33-34 Celsius-fokot mérhettünk, a legmelegebb nap pedig 10-e volt, Palicson ugyanis ezen a napon mérték a legmagasabb nappali hőmérsékletet, egészen pontosan 35,4 Celsius-fokot. Ez a maximum a hónap végéig már nem is fog megdőlni a mostani lehűlés következtében, hiszen a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján a következő napokban 23 és 26 Celsius-fok között alakulnak majd a nappali maximumok, az éjszakák pedig 13–15 fokosak lesznek, majd péntektől ismét felmelegedés várható, és az előrejelzések szerint vasárnap már 33 fokot is mérhetünk.

A tegnapi nap folyamán dél körül a palicsi Meteorológia Állomáson 20 Celsius-fokot mértek, a nappali legmagasabb hőmérséklet pedig 23 fok körül alakult. Többnyire borús volt az ég és mérsékelt szél fújt. A következő napokban változékony időben lesz részünk, hol felhős, hol napos égbolttal, vasárnapra azonban napos időre számíthatunk.