2024. április 20., szombat

Várható a tűzifa drágulása

A fatelepek többségén a fa kiszállítását elő kell jegyeztetni
(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A nyári kánikula miatt sokan most inkább a lakás lehűtésével foglalkoznak, ugyanakkor már most gondolni kell a következő fűtési idényre. A helyzet feltérképezése érdekében körbejártunk néhány szabadkai fatelepet, ahol a kínálatról és a tüzelő áráról érdeklődtünk, s mint tapasztaltuk, a szabadkaiak többsége már megvásárolta, vagy az elkövetkező hetekben vásárolja meg a tűzrevalót.

A fatelepeken megtudtuk, hogy vannak olyan vásárlóik, akik az előző tél tapasztalataiból okulva nyolc-tíz köbméter fát is vásárolnak, de olyanok is akadnak, akik köbméterenként vásárolják meg a fát télire.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles és fiai fatelepen az akácfa vágással és szállítással 5600 dinárba kerül, a szénfajták közül jelenleg csak lignitet árusítanak 7600 dináros tonnánkénti áron. A BN Commerce fatelepen az akácfa vágással és szállítással köbméterenként 5600 dinár, a banovići dió- és kockaforma szén tonnája 14 500 dinár. A lignitet elő kell jegyeztetni, tonnánkénti ára 7600 dinár, a szárított szén tonnája pedig 13 500 dinár. A Hepek fatelepen a legnagyobb a választék, a szénfajták közül a szárított szén tonnája 13 500 dinár, a lignité 8000, a kőszén tonnánkénti ára pedig 14 500 dinár. A szén kiszállításánál tehergépjárműnként a szállítási díj 400 dinár (egy teherautó szállítási kapacitása hét köbméter). A Hepek fatelepen a bükk és a tölgy köbméterenkénti ára 5900 dinár, az akác ára 5800 dinár, de kapható úgynevezett kalodás bükk, két köbméteres kiszerelésben, ami tulajdonképpen bútorgyári hulladék, ami begyújtásnál kiváló, illetve cserépkályhában is alkalmas a tüzelésre.

A tűzifa előjegyezhető, az előjegyzéstől a szállításig egy hetet kell várakozni, fizetni pedig kiszállításkor kell. A fatelepeken megtudtuk azt is, hogy a tűzrevaló drágulni fog még a nyár folyamán, ősztől pedig valószínű, hogy ismét árkorrekció várható.