2024. március 29., péntek

Megkezdődtek az Anna-napok

Kishegyesen egész hetes rendezvénysorozat vette kezdetét – Szalmabábú köszönti a vendégeket

Vasárnap este a Hegyalja utcában került sor az idei Anna-napok rendezvények első programjára. A Tanyaszínház már hosszú évek óta része a programsorozatnak, ez alkalommal Moliére: Képzelt beteg című darabját hozták el. A programsorozat hétfőn egy új tartalommal folytatódott: szalmabábú-készítéssel. A falu Topolya felőli bejáratánál már harmadik éve várja szalmabábú a vendégeket az Anna-napok alkalmával, de az idén először lett a bábú készítése része a programnak. A szalmabábú-állításra a Dália Kézimunkacsoport kezdeményezésére került sor.

A babadíszítő csapat (Lakatos János felvétele)

A babadíszítő csapat (Lakatos János felvétele)

A bábúállításnál jelen volt Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke is. Mohácsi nagyon fontosnak tartja ezt a rendezvénysorozatot, mert összefogja falut.

– Anna-napokkor megmozdul a falu apraja-nagyja. Mindenki, aki úgy érzi, hogy fontos neki a közösség, kiveszi a részét a munkából, és közösen hozzuk létre a programsorozatot. Ez nyilvánvalóan a templombúcsú köré csoportosuló ünnepkör, de több mint egy hétig tart, és nagyon gazdag programmal várjuk a kishegyesieket és a vendégeket. Azt szoktuk mondani, hogy búcsú környékén megduplázódik a falu lakossága, mert ilyenkor hazalátogatnak az elszármazottak, valamint vendégségbe jönnek a rokonok és barátok. A programok kapcsán elmondhatom, hogy tavaly igen magasra tettük a lécet, nagyon gazdag programot szerveztünk. Az idén igyekeztük ezt továbbgondolni, és még gazdagabb programot összeállítani – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a különböző programokat a helyi közösség koordinálja, de a civil szervezetek és a vállalkozók töltik meg tartalommal.

Az Anna-napok programsorozat szerdán folytatódik az Anna-napi szentmisével a helyi katolikus templomban. Csütörtökön egy új rendezvényre kerül sor: a Szó-Beszéd szerkesztősége Művészetek udvara elnevezéssel összművészeti délutánt fog tartani a Pöndöl vendéglő udvarában. A 15 órától kezdődő programon lesz képkiállítás, kézimunkázás, kerekasztal-beszélgetés, fellép egy csellóművész és a Szajkó énekcsoport. A Művészetek udvara táncházzal zárul, amelyen a Fokos zenekar fog zenélni. Pénteken Kishegyes–Topolya öregfiúk kézilabda-találkozó lesz 18 órától a kézilabdapályán, 19 órától pedig a színházteremben a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámacsoportja bemutatja Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című bohózatát. Szombaton 10 órától a labdarúgópályán kecskepaprikás-főző verseny kezdődik, a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében. 14 órától Anna-napi nyugdíjasbál a nyugdíjasotthonban, majd 16 órától búcsúfia-keresés a női fórum székházában, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében. 19 órától borkóstoló a Dombos pincében, a szervezők 15 pincészet 50 különböző borával várják a borok kedvelőit. 21 órától Anna-napi Garden party a Story kávézóban DJ Morning Indiannal és DJ Alennal. Vasárnap 10 órakor kerül sor az ünnepi szentmisére a Szent Anna-templomban, ezt pedig Anna-napi lovas felvonulás követi. 12 órakor Anna-napi sokadalom kezdődik a kopjafánál, 16 órakor Anna-napi hangversenyre kerül sor a templomban. Ezt fél 6-tól a Szabadkai Fúvós Zenekar fellépése követi a színház előtti téren. 20 órától Bangó Margit lép fel a Sógor Exclusive-ben, majd retro party következik DJ Bobóval. 21 órától Elementary-rockkoncert a Story kávézó udvarában.