2024. április 26., péntek

Csóka-napi főzőcske

Ma koszorúzás és ünnepi képviselő-testületi ülés

Szombaton délután Csóka napjának, július 26-ának a megünneplésére készülve a Művelődési Ház udvarán megtartották az immár IX. Csóka-napi bográcsfeszt rendezvényt.

Amíg a bográcsokban rotyogott a disznópaprikás, addig az udvaron felállított színpadon egymást váltották a helybeli műkedvelő egyesületek ének-, tánc- és zenés csoportjai. A fellépők sorát Apró János gitáros-énekes nyitotta meg, majd a Csókai Kisbírók Helytörténeti Egyesület dobosai pergő ritmusban folytatták. Nagy tapsot kapott a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Topogók és Ciróka gyermekcsoportja, fellépett továbbá az egyesület citerazenekara, a Rákóczi és a Pannónia férfikórus, a tiszaszentmiklósi Grubina Mihály, a Piros Tulipán Egyesület tagja, a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör, továbbá a Szent Száva, a Vuk Karadžić és a Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület csoportjai.

A művelődési műsor végére elkészültek a bográcsos ételek. A Vladan Subotin, Kiss Tóth Gergely és Borsos Kálmán összetételű zsűri a csókai Csalogány asszonykórus disznópaprikását találta a legízletesebbnek, második Egyházaskér helyi közösség csapata, a harmadik helyen pedig a csókai önkormányzat főzőcsapata végzett.

Csóka község napja július 26-a, Szent Anna napja: 1831-ben ezen a napon hunyt el Csókán a kolerajárvány utolsó áldozata. E nap alkalmából ma 9 órai kezdettel a katolikus temetőben megszentelik és megkoszorúzzák a kolerajárvány emlékére állított keresztet. A Művelődési Ház előcsarnokában megnyílik a Paletta Egyesület amatőr képzőművészeinek a munkáiból rendezett kiállítás. A Művelődési Ház nagytermében 11 órai kezdettel tartják meg a községi képviselő-testület ünnepi ülését. Ez alkalommal, a korábbi évek hagyományait követve, az önkormányzat megjutalmazza a község legsikeresebb nyolcadik osztályt végzett diákjait. A község általános iskoláiból 17 Vuk-diplomás tanuló került ki. Rajtuk kívül pénzjutalomban részesül (5000 dináros vásárlási utalványt kap) a csókai középiskolából a generáció diákja és egy élsportoló.